Akkrum.net

Zijn 21.700 abonnees kunnen volop genieten van de 2,5 uur durende video van de treinrit van Rotterdam via Utrecht naar Leeuwarden. Machinist Stefan maakt regelmatig filmpjes van zijn werkzaamheden bij de Nederlandse Spoorwegen. Het roestrijden bij Akkrum en de stroomloze spoorbrug behoren tot de meest opvallende zaken tijdens de rit, die compleet op camera wordt vastgelegd.

Op de video is te zien dat de intercity vanuit Heerenveen naar Leeuwarden bij Akkrum over ‘verkeerd’ spoor rijdt, niet rechts maar links. Reden is dat alle sporen en wissels, die van zogeheten stroomlopen zijn voorzien, elk etmaal door minimaal twintig assen bereden moeten worden. Het zogeheten roestrijden voorkomt roestvorming op de sporen en wissels. Op de video is het wisselen van spoor over de wissels mooi te zien.

De volgers van de machinist – in NS-jargon meester genoemd – zijn ook enthousiast over de stroomloze spoorbruggen, zoals die bij Akkrum en Grou-Jirnsum. De stroomloze bruggen komen vooral in het Noorden en Zeeland voor, in de rest van het land vrijwel niet. Machinist Stefan zelf moet opletten dat ie voldoende snelheid houdt. Het roestrijden gebeurt namelijk op lage snelheid en kan bij een stroomloze brug problemen opleveren ,,Ideaal is anders, maar het is mogelijk. We kruipen over de brug’’, luidt het commentaar bij de video.

Ook valt het de volgers op dat de stroomdraden boven de trein niet in een rechte lijn lopen, maar zigzaggend. Vanuit de verhoogde machinistencabine in de zogeheten Koploper is dat goed te zien. Reden is dat de stroomafnemer op de trein zelf, de zogeheten pantograaf, gelijkmatig moet afslijten.

Foto's: Still uit video Machinist Stefan

Nog geen reacties.

(advertentie)