Akkrum.net

Het bewijs voor de veroordeling van de Akkrumer huisarts Luitzen Dijkstra (1909-1964) vanwege een fout oorlogsverleden rammelt aan alle kanten. De vader van kunstschaatsster Sjoukje Dijkstra werd door de schaatsbond KNSB geschorst. Nieuw onderzoek wijst dat uit. Hij krijgt posthuum eerherstel.

Het is decennia later nog altijd een open wond voor Sjoukje Dijkstra, blijkt uit een verhaal in de Leeuwarder Courant. Nooit heeft de succesvolle kunstschaatsster begrip gehad voor de enorme smet op het blazoen van haar vader Loe, zoals hij ook werd genoemd. Hij pakte in 1946 de Nederlandse kortebaantitel voor amateurs, maar moest lijdzaam toezien hoe er later een ferme streep werd gezet door zijn naam. Dijkstra werd ervan beschuldigd ‘fout’ te zijn geweest in de oorlog en kreeg een flinke schorsing van de KNSB. Hij ging zo de geschiedenis in als de ‘foute’ vader van Sjoukje, de olympisch kampioene.

De veroordeling was onterecht, concluderen onderzoekers Marnix Koolhaas en Jurryt van de Vooren. Zij zijn door de KNSB gevraagd om de bewijslast achter de schorsing tegen het licht te houden. Na een maandenlange zoektocht in de archieven en door oude interviews met generatiegenoten van Dijkstra, komen zij nu tot het oordeel dat de bewijslast aan alle kanten rammelt. Koolhaas en Van de Vooren, allebei sporthistoricus, concluderen dat Dijkstra na de oorlog slachtoffer is geworden van verschillende vetes binnen én buiten de schaatswereld.

Dre familie Dijkstra woonde in de karakteristieke woning Blierherne tegenover wooncomplex Coopersburg in Akkrum. ‘Dokter Dijkstra’ verwierf als sporter bekendheid door zijn deelname aan de Olympische Winterspelen van 1936 in Garmisch-Partenkirchen, waar hij op alle afstanden acte de présence gaf. Drie jaar eerder was hij al eens als tweede geëindigd op het NK Allround.

Dijkstra haalde in april 1936 zijn doktersexamen en begon nog dezelfde maand een praktijk in Akkrum. In 1942 werd hij vader van een dochter: Sjoukje. Dijkstra werd later de steunpilaar van zijn dochter, die vanaf 1960 successen boekte als kunstschaatsster. Enkele weken nadat Sjoukje olympisch goud pakte op de Winterspelen van 1964, kwam Dijkstra om het leven bij een verkeersongeluk in Amstelveen. Hij werd 54 jaar.

Foto: Stichting Akkrum Ald en Nij/Noordoost.nl

Lees ook:

 

 

 

Nog geen reacties.

(advertentie)