Akkrum.net

SeniorenVereniging Akkrum Nes en omstreken (SVAN) organiseerde vrijdag 28 mei 2024 een bus- en vaartochtje naar Dwarsgracht, vlak naast Giethoorn, het Venetië van het Noorden. Met de bus vertrok het gezelschap van zorgcentrum Leppehiem voor een tochtje door Friesland en de kop van Overijsel. Dwarsgracht is veel minder toeristisch.

De eerste stop was in het sfeervolle café-restaurant De Otterskooi met koffie en gebak. Rondom in het restaurant waren allerlei zegswijzen te lezen, zoals “Op een oude fiets moet je het leren, maar niet met twee lekke banden”. Na het tweede kopje koffie scheepte het gezelschap zich in twee “rondvaartboten” in. Elk schip had een roerganger annex gids, die allerlei weetjes van de omgeving vertelde.

Dwarsgracht ligt middenin het Nationale Park de Weerribben en is omringd door laagveenmoeras en rietlanden. Veel plekken zijn alleen per voet of per boot bereikbaar. Zo bereikten de Akkrumers de Beulaker Wiede richting Sint Jansklooster. Het dorp Beulake is ooit kopje onder gegaan door zware stormen. Alleen een gestileerde klokkenstoel midden in het water herinnert daar nog aan. Via het Giethoornse Meer kwam het gezelschap weer terug in Dwarsgracht.

Bijzonder was de puzzel(raad-)tocht met de bus naar een plek om te dineren. De verrassing was groot toen de Akkrumers terecht kwamen bij Paviljoen Driewegsluis, dat naast de grote gelijknamige sluis in rivier de Linde vlakbij het dorpje Nijetrijne. De SVAN trakteerde alle deelnemers op twee consumpties en drie medewerkers van het paviljoen schotelden een heerlijk driegangenmenu voor. Lekkere mosterdsoep, schnitzel met gebakken aardappeltjes, friet en groente, en een lekker ijsje met slagroom na.

Op de terugweg naar Akkrum konden de reizigers heerlijk uitbuiken en nog even de ervaringen van die dag met elkaar delen in de bus. Met een tevreden gevoel namen ze afscheid van elkaar en van de chauffeur en met een ‘tot ziens’ bij de start van het nieuwe seizoen in september, met filmpjes van al onze activiteiten vanaf 2019.

Foto's: SVAN

240528 Akkrum SVAN Reisje Giethoorn 2240528 Akkrum SVAN Reisje Giethoorn 4240528 Akkrum SVAN Reisje Giethoorn 5240528 Akkrum SVAN Reisje Giethoorn 6

Nog geen reacties.

(advertentie)