Akkrum.net

Een woning in organische stijl aan De Oper in Nes (H) staat op een lijst van Jong erfgoed van Fryslân, dat tussen 1965 en 2000 is gebouwd. De provincie Fryslân kwam zelf met een lijst, die door inwoners tot een kleine honderd gebouwen werden aangevuld. Met vier stemmen valt het opvallende huis in Nes royaal buiten de top tien en ergens in de middenmoot van de objecten die stemmen behaalden. Het overgrote deel van de panden op de Jong Erfgoed-lijst konden de paar honderd stemmers onvoldoende bekoren.

Het huis in Nes lijkt op het Gasuniegebouw in Groningen, het vroegere hoofkantoor van de ING-bank in Amsterdam en Museum De Buitenplaats in Eelde. Net als deze gebouwen is ook de woning in Nes ontworpen door hetzelfde architectenbureau Alberts en Van Huut. Het huis is gebouwd in 1999, het jaar dat architect Ton Alberts overleed. Het bureau is onder leiding van Van Huut nog tot 1 januari 2024 door gegaan en heeft in deze periode nog het tussen 2010 en 2012 gebouwde Theater Sneek ontworpen.

Op nummer een van de lijst staat het tempeltje op de Waddenzeedijk van oud-Akkrumer Ids Willemsma. De Slauerhoffbrug, ook wel de salmiakbrug genoemd, in Leeuwarden staat op de tweede plek. Het stalen skelet van Uniabeers in Beers eindigde als derde.

Foto: Jan Piet de Boer

Nog geen reacties.

(advertentie)