Akkrum.net

Na meerdere afgelastingen vanwege de coronacrisis staat het grote wandel- en oorlogsevenement rond Aldeboarn, Akkrum en Grou op zaterdag 7 mei 2022 gepland. Driehonderd vrijwilligers helpen mee. Vanuit Akkrum en Nes luisteren figuranten en toneelspelers het evenement op, waaronder een groepje politiemannen.

Een oud Russisch Antonov-vliegtuig verzorgt droppings, meldt de Leeuwarder Courant vandaag in een verhaal. De parachutisten landen op verschillende plekken langs de wandelroutes. Daarnaast vliegt meerdere keren een oud oorlogsvliegtuig over. In de omgeving van Aldeboarn, Akkrum, Grou en Wirdum zijn drie wandeltochten. De langste route is 22 kilometer.

,,Dit voorjaar gaat het echt door’’, zegt amateurhistoricus Hessel Bouma uit Hoornsterzwaag in het LC-artikel. Hij is de organisator van het evenement. Het wordt een ‘doorgaand openluchtevenement’, zegt hij, ,,dus dat moat kinne tsjin dy tiid’’.

Oud-pluimveehouder en amateurhistoricus Hessel Bouma uit Hoornsterzwaag stelt bij het eendaagse evenement de wapendroppings van januari 1945 in de omgeving van Aldeboarn en De Deelen centraal. Bouma schreef hier in 2019 een boek over: Droppingveld Wardrobe.

Vorig jaar nog bracht hij zijn boek "Als de kippen erbij" opnieuw uit. Het is zijn zesde boek en gaat over onder andere de Tweede Wereldoorlog. Op de foto laat hij een foto zien waarop hijzelf met zijn Sint-bernardshond Turk staat. Tijdens een bezoek van een hoge Duitse officier, die op hun boerderij naar onderduikers zocht, bleef de hond maar blaffen, zo zeer dat de Duitser zijn pistool trok, maar de kleine Hessel voor zijn hond ging staan en zei: ,,Jij mag Turk niet doodschieten''.

Lees ook: ,,Russisch Antonov-vliegtuig verzorgt droppings''

Foto: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Nog geen reacties.

(advertentie)