Akkrum.net

De wijk Lepparâne in Akkrum heeft deze week nieuwe lantaarnpalen gekregen. Medewerkers van de aannemers Heijmans en Kok in Bakkeveen hebben in totaal 28 stalen lichtmasten door exemplaren van aluminium vervangen. De voet van sommige stalen lichtmasten, die er meer dan dertig jaar staan, was behoorlijk aangetast.

De ledverlichting is zuiniger dan de oude lichtmasten. ‘s Nachts wordt het licht bovendien gedimd: tussen 1.00 en 6.00 uur ‘s nachts. Net als in de wijk Sinnebuorren in Akkrum zijn de led-armaturen op afstand regelbaar.

De lantaarnpalen zijn op het bestaande stroomnet van Liander aangesloten en niet op een apart gelijkspanningsnet, zoals in de wijk Sinnebuorren. Opdrachtgever gemeente Heerenveen bekijkt per project of de aanleg van een gelijkspanningsnet uit kan. De meerkosten zitten deels in de aanleg van nieuwe stroomkabels.

Auto opladen
Het idee van bewoners om elektrische auto’s op lantaarnpalen op te laden, kan in de wijk Lepparâne op dit moment niet worden uitgevoerd. Daarvoor zouden dikkere kabels naar de lichtmasten moeten worden getrokken.

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Nadat op locatie - hier de Adam Hurdriderstrjitte - de lichtkap is gemonteerd, wordt de bedrading door de aluminium paal getrokken.22102655 Akkrum Lepparane lichtmasten

De plaatsing van nieuwe lichtmasten vergen gemiddeld een uurtje tijd. Als de paal midden in een struik staat, zoals hier op de foto, dan kan de klus zo maar twee uren tijd kosten.22102655 Akkrum Lepparane lichtmasten struik

 

Nog geen reacties.

(advertentie)