Akkrum.net

De Mellemolen in Akkrum is tijdens het Nationale Molenweekend op 14 en 15 mei 2022 niét voor publiek geopend. Volgens een landelijke aankondiging zouden de molenaars het publiek laten zien hoe de poldermolen uit 1849 werkt. Dat blijkt achteraf toch niet te gebeuren.

De achtkantige spinnenkopmolen is een van de vier, die nog in Friesland staan. De Mellemolen is gebouwd om het water vanuit de achterliggende polder in Het Deel malen. Als het waait, dan is de molen ook in werking te zien. De Hollandsche Molen verwachtte als organisator ook fietsers, die een bezoekje brengen. Het fietspontje bij Theeschenkerij Nije Skou maakt onderdeel uit van diverse fietsroutes, maar is in elk geval vanwege technische problemen in elk geval zaterdag uit de vaart.

De windmolen stond eerst verderop aan de Polsleat en heette toen nog Polslootpoldermolen. In 2004 werd de molen verplaatst. Nadat het waterschap in 1947 besloot om voortaan een elektrisch gemaal te gebruiken, stond de molen er werkloos bij. ,,Als door een wonder ontkwam de Polsslootmolen aan de slopershamer, al kon niet voorkomen worden dat de molen langzaam maar zeker ingebouwd raakte door de oprukkende bebouwing van met name het industrieterrein ten zuidwesten van Akkrum’’, aldus Wikipedia.

– Meer informatie over de Mellemolen op de website van De Hollandsche Molen

- Over de Nationale Molendag 2022 dag staat hier meer informatie.

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Nog geen reacties.

(advertentie)