Akkrum.net

Duurzaam Akkrum-Nes draait volop mee in de Akkrum Nes Bloeiweek van 12 tot 18 mei 2024. Iedereen wordt die week door de coöperatie uitgedaagd om op verschillende manieren extra duurzaam te zijn, onder andere door meer fossielvrije kilometers te maken en het gemak van de elektrische deelauto te ervaren.

Op de fossielvrije dinsdag 14 mei 2024 wordt inwoners van Akkrum en Nes gevraagd hun auto of motor zoveel mogelijk te laten staan. ,,Het pakken van de auto is vaak een gewoonte, hij staat toch voor de deur. We denken er niet over na. De bloeiweek is het moment om er wel bij stil te staan en jezelf de vraag te stellen: kan ik ook vaker fossielvrij van A naar B? Welke alternatieven zijn er? OV, meerijden, fietsen en als ik dan toch de auto nodig heb, is de deelauto in ons dorp een optie?''

Vrijwilligers van Duurzaam Akkrum-Nes zorgen op de fossielvrije dinsdag voor een aantal elektrische fietsen, extra deelauto’s en voor een ludiek en vrolijk “meerijbankje” in het dorp. Mensen die  naar Heerenveen op Leeuwarden wilt ga je op het bankje zitten. Een dorpsgenoot die toch naar Heerenveen of Leeuwarden gaat, rijdt langs het bankje en pikt hen op. Zo simpel kan het zijn. De locatie van het bankje staat op de site van Akkrum-Nes bloeit.

Wie heeft niet de beelden van vroeger op het netvlies, in een lange sliert met klasgenoten op de fiets naar school. Op 14 mei worden ’s ochtends alle fietsers getrakteerd op een gezond uitzwaaimoment als beloning voor de bijdrage aan de fossielvrije dinsdag. En wie weet ontstaat er weer een lange sliert fietsers die het dorp verlaten en is het de start van de “samen-op-fietsen” appgroep!

Elektrische deelauto
Tijdens fossielvrije dinsdag is er ook de mogelijkheid om kennis te maken met de deelauto, De nieuwe naam ervan is buurtbestuurders. Samen met een buddy kunnen mensen op pad om te ervaren hoe makkelijk de deelauto werkt en een ritje maken. Hiervoor staan extra deelauto’s klaar.
 

Foto's: Wergea Bloeit/Lucas Kemper

Nog geen reacties.

(advertentie)