Akkrum.net

Het vervangen van de damwand in het centrum van Akkrum is ,,een lastig klusje''. Het ponton past precies in de smalle vaarweg. Het formaat ervan bepaalde de grootte van de mini-kraan, die het trilblok nog net op de 8,4 meter hoge buispaal kan leggen, waarmee de kunststof damwand wordt vastgezet. ,,Het was heel lastig om er te komen. We hebben ook overwogen om een grotere kraan op de brug te zetten en de weg half af te zetten, maar er komt veel verkeer door het dorpscentrum. We zijn blij dat het zo lukt’’, aldus een woordvoerder van Atsma Grond- en Waterwerken uit Uitwellingerga.

Doel was om de klussen in Akkrum en Nes in de afgelopen winter achterelkaar op te pakken en nog voor de opening van het vaarseizoen rond 1 april klaar te hebben. Het centrumklusje wordt nu medio mei afgerond. Krapte aan materialen vertraagde de vervanging van 400 strekkende meter walbeschoeiing in beide dorpen. Het grootste deel ervan is in kunststof damwand uitgevoerd en vastgezet met stalen buispalen van 6,5 tot 8,5 meter lengte.

Brug Mienewei
Bijzonder was de oplossing voor de walkant onder de brug in de Mienewei in Nes (H). Daar zijn met glasvezel versterkte damwandplanken van bijna vier meter lengte de grond in geslagen. Omdat de kraan met heiblok niet onder de betonnen brug paste, zijn alle planken handmatig met een pneumatische trilhamer vastgezet.

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Nog geen reacties.

(advertentie)