Akkrum.net

Een koper van een boot met als ligplaats Akkrum krijgt alle geld terug dat zij heeft betaald vanwege een verborgen gebrek. Zonder dat de verkoper erover had gesproken bleek dat in de koelbuis een gat zat. De Overijssels kantonrechter oordeelt dat niet alleen het aankoopbedrag van 2.000 euro, maar diverse bijkomende kosten aan de eiser worden betaald.

In het mondelinge tussenvonnis van 6 februari 2024 oordeelde de kantonrechter in dit eindvonnis dat de gekochte boot niet aan de koopovereenkomst beantwoordt. De gedaagde bood in juli 2023 via Facebook zijn boot te koop aan. In de kop van de advertentie stond: “Leuk bootje opknapper”. In de weken daarna hebben partijen meerdere keren contact gehad over met name de prijs van de boot. Uiteindelijk is er een afspraak voor een bezichtiging gemaakt.

Op 10 augustus 2023 heeft de koper de boot bekeken. Zij heeft toen ook een korte proefvaart gemaakt en de boot vervolgens voor een bedrag van 2000 euro gekocht. De verkoper heeft de boot naar Emmeloord gevaren. Daar heeft de koper de boot op 13 augustus 2023 overgenomen om de boot over te varen naar Akkrum, waar zij een ligplaats heeft. Tijdens het overvaren liep de temperatuur van de motor regelmatig op, waardoor ze onderweg een aantal keer moest stoppen. De vrouw heeft dit via Whatsapp aan de verkoper laten weten. Ze heeft de koelslangen van de boot laten vernieuwen door een vriend en heeft voor 170,89 euro aan materiaal gekocht.

Omdat dit de problemen niet oploste, heeft de koper de boot op 13 september 2023 uit het water laten takelen en door een jachtwerf laten inspecteren. Kosten 180 euro. De jachtwerf verklaarde dat een gat van twee tot drie centimeter in de doorgeroeste koelbuis niet door schade tijdens varen heeft kunnen ontstaan. ,,Het gat heeft alleen kunnen ontstaan door slecht onderhoud. Ook zit er een slecht plek in de koelbuis aan de andere zijde ook deze zal snel doorroesten.’’

,,Dat verklaart dat er steeds water bij moet en we steeds moeten ontluchten’’, aldus de vrouw. De eiser wilde niks van reparatie weten, omdat de vrouw ,,akkoord is gegaan met de boot zoals die was’’. Een toezegging om samen met zijn schoonzoon, een lasser, het euvel te verhelpen, is niet nagekomen. Daarna is de koper de rechtszaak gestart.

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan en AI Photoshop

Nog geen reacties.

(advertentie)