Akkrum.net

Kat met muis in weiland aan de Leppedijk bij Akkrum

Verwilderde katten in de omgeving van Akkrum en Nes zijn hun leven niet zeker. Titus Sijmonsma uit Jirnsum jaagt met hond Ferro onder meer op zwerfkatten. Gewoonweg schiet hij ganzen af die het boerenland kaalvreten, maar hij richt zijn loop óók op verwilderde katten. Dat is nodig om de weidevogels te helpen, betoogt hij in een achtergrondverhaal in dagblad Trouw. Niet iedereen is het daarmee eens.

De verslaggever van Trouw rijdt met de jager mee. Van achter het stuur wijst Titus Sijmonsma (64) naar een zwarte kat die achter een hek loopt, naast een weilandje met wat ganzen. “Een huiskat”, oordeelt hij. “Die heb ik vaker gezien.” Om er direct op te laten volgen: “Zie je dat hij ons in de gaten houdt?”

Sijmonsma, lid van het bestuur van de Bond van Friese Vogelwachten, rijdt verder over kronkelweggetjes in het weidse landschap. De ochtendzon kleurt de hemel oranje. “Zie je die ganzen daar in de lucht?” wijst hij. Hij is een van de 1600 jagers in Friesland die verwilderde katten mogen afschieten. Dat waren er in 2021 zo’n 250. De katten staan voor hem en de provincie in hetzelfde rijtje als de steenmarter en de vos: predatoren die worden bejaagd om de weidevogelpopulatie te beschermen.

Friesland is de enige provincie waar verwilderde katten worden afgeschoten. Moreel onaanvaardbaar, vindt de stichting Dier&Recht, die vorige week een handtekeningenactie opzette. Die is inmiddels 22.478 keer getekend. Er is een diervriendelijker methode die elders met succes wordt toegepast, vindt de organisatie: vangen, castreren en weer uitzetten. “Het territorium van een gecastreerde kat wordt kleiner en zijn jachtlust wordt minder”, weet Paul Smit van Dier&Recht.

Maar dat klopt niet, zegt Sijmonsma. “Huiskatten zijn ook lustmoordenaars die het niet bij een vogel laten, maar veel kuikens opeten. Ze stropen het hele veld af.” Dat geldt ook voor de verwilderde kat. Die hij een exoot noemt. Tijdens een rondrit door zijn 120 hectare grote jachtgebied rond Akkrum, Nijbeets en De Tijnje vertelt hij dat hij nooit specifiek op kattenjacht gaat. “Ik kom ze tegen als ik rondrijd en aan schadebestrijding doe.” Zo heet in jagerstermen het afschot van ganzen, die het gras op boerenland kaalvreten.

Lees het hele verhaal in dagblad Trouw.

Archieffoto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Op jacht naar konijnen, hazen en fazanten. De zonsondergang op het grote Eemshaventerrein kleurt de hemel geel en rood. De drie jagers en hun hond steken er scherp tegen af. Arend Bakker (r) uit Uithuizen, zoon Mark (l) en Klaas Bolt uit Uithuizermeeden houden de konijnenpopulatie bij de Waddenzeedijk rond Eemshaven in toom. Daarnaast pachten ze van zo'n twaalf boeren nog eens het jachtrecht in een gebied van zo'n zevendhonderd hectare. Bolt is akkerbouwer in ruste en weet alles van wildschade aan zijn gewassen. Bakker senior is een jager pur sang: in het dagelijks leven is hij muskusrattenvanger. Zoon Mark is werkzaam bij een loonbedrijf voor de agrarische sector. Samen met hond Ringo, een grote M�nsterlander, vormen ze een ultiem jachtkoppel dat regelmatig op pad gaat.

Nog geen reacties.

(advertentie)