Akkrum.net

Dirk Westerhoff Akkrum 6 Maart 1942-11 Maart 2022

Nog geen vijf dagen na zijn tachtigste verjaardag is Dirk Westerhoff uit Akkrum overleden. Zeker twintig jaar bezorgde hij bij een groot deel van de inwoners van Akkrum en Nes de meest uiteenlopende kranten, folders en brochures. Aan het eind van elk jaar klopte hij bij de eigenaren van al die brievenbussen aan voor de oudejaarsbonus. ,,So aan de ein fan it jaar smiet dat altiten in moai saksentsje op. Dat laat ik niet aan my foarby gaan’’, zei hij, terwijl hij weer aanstalten maakte om verder te gaan.

Dirk Westerhoff was een markant man. Op zijn fiets ploegde hij steevast door de Akkrumer dreven, in weer en wind, voor dag en dauw. Zijn wekker liep af op een tijdstip waarop de meesten zich nog minstens eenmaal omdraaien. De provinciale dagbladen kwamen de laatste jaren ‘s ochtends. Ze pasten mooi in de loop met de landelijke dagbladen: De Telegraaf, Algemeen Dagblad, Trouw, de Volkskrant en Het Financieele Dagblad, hij heeft ze allemaal wel door handen gehad. Voor acht uur lagen ze bij de abonnees in Akkrum en Nes in de bus.

Bij ABC Verspreiding was Westerhoff met zijn tachtig jaar de oudste bezorger, vertelt Akke Boschma. Te midden van al die jonkies deed hij daar sinds zijn pensionering zijn eigen ding. Het was zijn lust en zijn leven, klagen deed hij niet. Het structurele tekort aan bezorgers bracht hem voldoende werk. Sinds zijn pensionering bezorgde hij het maandblad Middelpunt. Boschma: ,,Hij was een man, die zijn eigen route en levenspad bepaalde. Dirk was ook een familieman: hij stond altijd klaar voor Afke en zijn kinderen. ’’

Het onregelmatige werk als bezorger was Dirk Westerhoff wel gewend. Hij draaide jarenlang wisselende diensten bij zuivelcoöperatie Friesland Campina en zijn voorlopers. De cao was uitstekend en hij is destijds met een prima bonus vertrokken; ik heb het daar goed gehad, vertelde hij over die tijd. Samen met echtgenoot Afke Westerhoff-van der Krieke woonde met genoegen in zijn woning aan de Mounedyk in Akkrum, met uitzicht over de Polsleat. Al langere tijd had hij klachten: zijn bloed was niet goed, mogelijk leukemie, aldus de doktoren. En hij had nog veel meer andere kwaaltjes. Ze plaagden hem en de mensen om hem heen.

Woensdagochtend om 10.00 uur is er gelegenheid tot condoleren. Om 10.30 uur is er een gedenkdienst in de Terptsjerke.

Foto: familie Westerhoff.

Nog geen reacties.

(advertentie)