Het plaatsen van de kist van Frank Cooper in het mausoleum achter Coopersburg in Akkrum is millimeterwerk geweest. Dat blijkt uit onderzoek tijdens de restauratie van de marmeren tombes van de gefortuneerde oud-Akkrumer, die als zakenman in Amerika schatrijk werd en zich achter het door hem gebouwde wooncomplex liet bijzetten. Zijn vrouw Antoinette de Graaf ligt naast hem.
Monumentenzorg Boarnsterhim, die het 115 jaar oude mausoleum liet opknappen, wilde zekerheid over het verhaal dat een plaatselijke timmerman de doodskist van Frank Cooper had ingekort omdat er te weinig ruimte was. Uit onderzoek tijdens de restauratie de afgelopen maanden bleek dat het probleem was opgelost door een aantal millimeters uit de achterste buitenmuur te hakken. De reden voor die actie lag in een zinken omhulsel, waardoor de kist van Frank Cooper iets te lang was. De houten kist van Antoinette paste ruim in de tombe.
,,We zijn blij dat we nu eindelijk weten hoe het zit, maar het is toch een beetje jammer dat het verhaal over het inkorten van de kist door de timmerman nu geen mysterie meer is’’, aldus Kees de Boer, Anne Dykstra en Aaltsje Siesling van de stichting Monumentenzorg Boarnsterhim in een schrijven. Het optillen van de afdekplaten noemen ze om meerdere redenen een spannende gebeurtenis, vooral de vraag hoe de kisten er na 115 jaar uit zouden zien hield hen bezig. Frank Cooper en Antoinette de Graaf zijn beide in Amerika overleden. In 1907 zijn hun gekiste lichamen vanuit Amerika naar Akkrum gebracht en in het mausoleum geplaatst.
De op de kist van Antoinette gevonden begeleidingsformulieren gaven aanleiding tot onderzoek naar de plek waar ze eerder begraven is geweest. ,,Het antwoord daarop hebben we nog niet, maar uit het onderzoek is al wel gebleken dat ze niet op 31 december 1878 is overleden, zoals op de tombe staat vermeld, maar op 16 december 1879’’, aldus de drie monumentenzorgers.
Lantaarn
De ontbrekende toorts zit inmiddels ook weer op zijn plek. Arnold Heida van Steenhouwerij De Vries in Buitenpost plaatste de nieuw gemaakte fakkel weer op de hand van een van de mollige kinderfiguurtjes, waarvan er op elke hoek van het mausoleum eentje staat. De rechtopstaande zandstenen toorts was afgebroken en is in de werkplaats helemaal opnieuw gemaakt.
Foto: Monumentenstichting Boarnsterhim
Bekijk ook de reportage over het gerestaureerde mausoleum van Omrop Fryslan: