Akkrum.net

Tekening van de Bûterwal in Akkrum van Rinze Terpstra

Een tentoonstelling van nog niet eerder vertoonde, originele tekeningen van Akkrumer Rinze Terpstra is op Palmzondag 10 april 2022 in hotel Goerres te zien. Na afloop van Palmpasenoptocht is de expositie te bewonderen. Terpstra (1927-2010) tekende dorpse taferelen in zijn woonplaats met potlood en inkt.

Pas op latere leeftijd is Rinze Terpstra gestart met tekenen. ,,Dat wie nei in operaasje yn ûngefear 1987 – hy wie doe rûn de sechstich. Letter hat er ek wolris wat mei kleurpotleaden ynkleure. Skilderje mei kleuren wie net oan him bestege, want Heit wie kleureblyn en dat kinne jo net brûke as jo mei kleuren wurkje’’, vertelt dochter Stien Wedman-Terpstra. Ze hield hem ook voor dat hij beter geen mensen moest tekenen, want ,,dat wiene rare gedrochten’’.

,,Us Heit hie altyd in potsje mei pipedrop by him stean as der oant tekenjen wie. Hy hat ‘t himsels allegearre oanleard en letter noch lessen fan Eduard Friezer út Grou hân.’’ Een paar weken voor zijn 83ste verjaardag is Rinze Terpstra in zijn woning aan aan de Bûterwal in Akkrum overleden.

Volgens de organiserende Stifting Akkrum Ald en Nij is de tentoonstelling een absolute aanrader voor alle inwoners van Akkrum-Nes en alle oud-inwoners. De Palmpasenoptocht en de activiteiten er om heen zijn ,,tenslotte ook een beetje reünie’’, aldus voorzitter Bart Dikkerboom.

Stifting Akkrum Ald en Nij grijpt de expositie aan om het aantal donateurs te vergroten. In de tentoonstellingsruimte – de serre - staat een melkbus, waarin giften kunnen worden gedeponeerd en er liggen formulieren om stiper (donateur) te worden.

Foto's:familie Terpstra/Stifting Akkrum Ald en Nij

Nog geen reacties.

(advertentie)