Akkrum.net

Voor het aanbrengen van tochtstrippen, radiatorfolie en brievenbusborstels bij bewoners in Akkrum worden vrijwilligers gezocht, die mee willen helpen om de energiebesparingsactie ‘Enerzjy Aksje’ op stoom te brengen. Plaatselijk Belang Akkrum/Nes en Duurzaam Akkrum/Nes hebben sinds de start in april 2023 bewoners van de eerste drie straten geholpen. Zo’n 15 procent reageerde. Met de maatregelen besparen zij ongeveer 15 tot 20 procent op hun jaarlijkse energierekening. Deelname is kosteloos.

De bewoners van de Folkert Kuipersstrjitte in Akkrum zijn nu aan de beurt. De folder met informatie is daar inmiddels huis-aan-huis bezorgd. Eind september zijn de Dokter Idzerdastrjitte , Willem Jehannes Koopmansstrjitte en de Adam Hurdriderstrjitte aan de beurt. In de folder wordt aangegeven hoe een woning energiezuinig gemaakt kan worden. Daarbij horen onder andere ook het gebruik van led-lampen en een bespaardouchekop.

Vrijwilligers, de zogeheten Oanpakkers, brengen die voorzieningen aan. Ze doen dat nadat belangstellenden zich hebben opgegeven. Zowel Oanpakkers als bewoners kunnen zich aanmelden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of via een appje naar Tom Yntema (0615607587) of Sjaak Commandeur (0629286376). Na de aanmelding krijgen de bewoners een Meitinker op bezoek, die samen gaat kijken welke middelen nodig zijn. Ook worden nog andere besparingstips gegeven.

,,Wij willen graag meer Oanpakkers die daadwerkelijk de middelen aanbrengen. Elke woning, die onder handen is genomen, levert de vrijwilliger een bedrag van 50 euro op voor de sportvereniging of stichting, waarvoor de Oanpakker zijn of haar voorkeur uitspreekt’’, vertelt Tom Yntema van Duurzaam Akkrum-Nes, ,,Als we meer Oanpakkers hebben, kunnen we dit jaar nog een groot gedeelte van Akkrum deel laten nemen aan deze Enerzjy Aksje. Uit onze ervaring tot nu toe blijkt dat de bewoners erg tevreden zijn met de aangebrachte middelen en de besparingstips.’’

Enerzjy Aksje Akkrum is mogelijk dank zij subsidies van de gemeente, provincie en de Rabobank.

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Nog geen reacties.

(advertentie)