Akkrum.net

Dichter Jan Kleefstra (links) en Henry Mentink met de kruiwagen onderweg naar Parijs.

Een wandeling met een kruiwagen naar het hoofdkantoor van werelderfgoedbeheerder Unesco in Parijs. Ondernemer Henry Mentink ondernam de tocht om planeet Aarde voor te dragen voor de Werelderfgoedlijst. Het idee van de wandeltocht sprak schrijver Jan Kleefstra uit Akkrum tot de verbeelding. Kleefstra nam een lepel kweldergrond van Vlieland en bracht deze aarde in een envelop langs bij Mentink en deze stelde direct voor dat Kleefstra de dichter van de krui-tocht zou zijn. Aldus geschiedde.

In zijn blog KUNST-stukjes beschrijft Jurjen K. van der Hoek uit Heerenveen de bedevaart van ondernemer Mentink en het boek met gedichten dat Jan Kleefstra over de tocht schreef. ,,Een Krui-tocht over Aarde’’ is de titel. Op papier in proza en poëzie maakt de Akkrumer zich al langer sterk voor de Aarde, schrijft Van der Hoek, die meerdere boeken van de dichter recenseerde.

Jan Kleefstra liep zes dagen mee met Henry Mentink, de andere dagen was hij virtueel aanwezig. Hij zocht de plekken op in Google Maps en vond via links bruikbare informatie. Want Kleefstra wilde geen dagelijkse verslagen van de wandeling maken, maar zijn gevoel beschrijven bij de plekken waar de tocht aan voorbij trok. Dat kleine stukje Aarde dat zijn respect en aandacht verdiende.

Meer over Een Krui-tocht over Aarde op ,,KUNST-stukjes’’

De andere blogposts over Jan Kleefstra, geschreven door Jurjen K. van der Hoek.

Dichtbundel “VERLEGEN LAND”
Poëzie van Jan Kleefstra. Met schetsen van Jan Snijder. Uitgeverij Aspekt, 2020.
Jan Kleefstra steekt in zijn bundel ‘verlegen land’ de vlag uit voor de natuur. Hij blaast de loftrompet, zogezegd. Maar doet dit niet brutaal en uitbundig. Het is een zachte noot met een doordringende toon. Omfloerst benadert de dichter het landschap.

KUNST-stukjes — Droomwereld in zingende zinnen (tumblr.com)

Gedichtenbundel “Laat het bos maar uithuilen”
Poëzie van Jan Kleefstra met illustraties door LucienTinga. Uitgeverij Wijdemeer, 2021.
Dichter Jan Kleefstra eindigt zijn nieuwe poëtische bundel ‘Laat het bos maar uithuilen’ in een prozaïsche epiloog met de woorden “een sfeer te schetsen van het gebied waarin de verzen zijn verkregen”. Dat maakt indruk, op mij. Want de gedichten zijn dus niet uit zijn gedachten ontsproten, zo leest het.
 
 
Godwits, Portugese en Friese poëzie van Raquel Lima, Elmar Kuiper, Nuno Piteira en Jan Kleefstra.
Eigen uitgave met steun van Tresoar, 2019.
Ze treffen elkaar onder de vlag en wimpel van het project “Kening fan de Greide”. Althans, ontmoeten de ander daar en er blijkt overeenstemming. Eensgezindheid in eenzelfde vakgebied, zonder grenzen. Want kunst kan niet worden ingeperkt, niet in een vakje worden gestopt. Het is vrij als een vogel: de grutto zwevend boven het weiland.
 
KUNST-stukjes — Literaire diversiteit in dichtbundel Godwits(tumblr.com)
Foto: Jeanne Specht Grijp 

Nog geen reacties.

(advertentie)