Akkrum.net

De Boarne bij Nes is weer open voor kleine bootjes. De vaardiepte blijft eerst beperkt tot 1,30 meter, ongeveer een halve meter minder diep dan gebruikelijk. De gedeeltelijke stremming is nodig, omdat de aannemer het laatste werk aan de betonmatras nog moet uitvoeren. De zijkanten moeten nog worden afgewerkt.

Alleen pleziervaarders die met hun boot onder de lage brug in de Kleasterwei door kunnen of vanuit Aldeboarn komen, kunnen er langs varen. De gedeeltelijke stremming duur van woensdag 16 tot en met 25 maart 2022. Met de opening van het nieuwe vaarseizoen per 1 april is De Boarne weer volledig bevaarbaar. De provincie Fryslân adviseert pleziervaarders eventueel om te varen via het Heerenveens Kanaal, de Nije Pompsleat en de Heafeart.

Het werk aan de nieuwe bodembedekking, die een einde aan het lekken van verontreinigingen uit de waterbodem moet maken, is goed verlopen. ,,Voor een pilotproject mogen we beslist niet klagen hoe het is gegaan. We zijn weer stukje wijzer geworden’’, vertelt Frans van der Boom van Aannemer Jelle Bijlsma uit Gytsjerk en Van der Wiel Infra en Milieu te Drachten. De nieuwe betonmatras moet de geïsoleerde vervuiling van de voormalige gasfabriek op die plek tegenhouden. Dat lukte niet met de oude isolatielaag, die tijdens een sanering in 2015 op de bodem was gelegd.

Illustratie: Scheepvaart Fryslân

Nog geen reacties.

(advertentie)