Akkrum.net

Hans en Wim Anker op de boot naar Schiermonnikoog

Het begin van een loopbaan en het einde ervan. De documentairemakers van Omrop Fryslân laten in een tweeluik de Akkrumer advocatentweeling Wim en Hans Anker zien. Ze gingen op 1 januari 2022 met pensioen, na veertig jaar en weken van bitterzoet afscheid. Het eerste deel van de FryslânDOK ‘Confrères’ gaat over het begin van hun carrière. Het tweede deel over hun afscheid.

Filmregisseur Piter Tjeerdsma maakte in 1995 een portret van de Ankers. Ze zijn tijdens hun werk op de rechtbank te zien en als ze op bezoek gaan bij cliënten in de gevangenis. Ook een lezing voor plattelandsvrouwen en het zingen van levensliederen in het café komen voorbij.

Documentairemaker Karen Bies volgde de Ankers in hun laatste weken als advocaat. Niet alleen tijden hun laatste rechtszittingen, maar ook tijdens een cursus strafrecht op Schiermonnikoog. Subtiel wordt in bveeld gebracht hoe de broers op kantoor een begin maken met opruimen. Een heel karwei, constateren de makers, want de broers werken zonder computer en smartphone. ,,Het zijn weken van een bitterzoet afscheid, dat ze graag nog een paar jaar hadden uitgesteld’’.

FryslânDOK: Confrères – de gebroeders Anker (deel 1 is te zien op deze link)
Zaterdag 5 & 12 februari NPO 2 15.30 uur (herhaling 6 & 13 februari 13.10 uur)
Zondag 6 & 13 februari Omrop Fryslân 17.00 uur (herhaling ieder uur).
FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld.

Nog geen reacties.

(advertentie)