Akkrum.net

Harpiste Kathelijne Schelfhout uit Paterswolde geeft op woensdag 14 september 2022 een concert in TheaterBosk Akkrum. Ze speelt op een Keltische harp, die een stuk kleiner en lichter is dan de grote concertharp. Het geluid van deze harp kan worden versterkt, waardoor de klank ver reikt. Tijdens het concert tussen de bomen van Bosk Akkrum geeft ze uitleg geven over haar geliefde muziekinstrument.

Kathelijne Schelfhout (1967) begon op twaalfjarige leeftijd met harples. Haar professionele harpstudie voltooide ze bij de vermaarde harpisten Masumi Nagasawa en Phia Berghout. Daarnaast studeerde zij muziektherapie en volgde zij de Pabo-opleiding. De Groningse musicus staat vooral bekend als bevlogen harpjuf. Ze geeft harplessen aan jong en oud in Paterswolde.

Als harpiste verzorgde zij onder meer optredens met Paul de Leeuw en Chantal Janzen. De Volkskrant recenseerde: “Het expressieve harpspel van Kathelijne Schelfhout is even kwetsbaar als krachtig, ze weet het publiek te raken met veel gevoeligheid en een perfecte beheersing van het instrument.”

Kathelijne Schelfhout neemt de luisteraar mee in een bijzondere klankenwereld. De muziek, geschreven door harpist Remy van Kesteren, valt het best te omschrijven als romantisch en neo-klassiek, maar overstijgt eigenlijk de bestaande muziekgenres. Veel muziek is magisch en dromerig, en vertelt over thema’s als eenzaamheid, verlangen en verbinding. Ook verklankt de harp vaak de natuur, waarbij vooral water centraal staat: ,,de harpmuziek laat je spelen in de golven en je maakt zelfs een wandeling door de oceaan’’.

Foto's: Kathelijne Schelfhout

Nog geen reacties.

(advertentie)