Akkrum.net

Astronaut André Kuipers komt op zaterdag 28 mei naar de Terptsjerke in Akkrum om een lezing op Reuzedei 2022 te geven. Hij is de tweede ruimtevaarder, die voor een Reuzedei-lezing naar Akkrum komt. Wubbo Ockels was in 2012 de eerste Reus, die tijdens het duurzaamheidsevenement een lezing hield. Ockels maakte als eerste Nederlander in 1985 een reis door de ruimte; Kuipers was de tweede in het rijtje. De in Nederland geboren maar later tot Amerikaan genaturaliseerde Lodewijk van den Berg maakte net daarvoor een ruimtereis.

Op het gebied van duurzaamheid is Kuipers al sinds jaar en dag actief. Hij is onder andere ambassadeur van het WereldNatuurFonds (WNF) en de Nacht van de Nacht-campagne, die lichtvervuiling tegengaat. Na zijn eerste reis van een week in 2004 vertrok André Kuipers zeven jaar later opnieuw voor een verblijf van vijf maanden in het internationaal ruimtestation ISS. Daar voerde hij wetenschappelijke experimenten uit op het gebied van biologie, geneeskunde, technologische ontwikkeling, natuurkunde en aardobservatie.

Voor zijn werk is André Kuipers meerdere malen onderscheiden. Hij is onder andere benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Ook is hij Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Kuipers ontving in 2013 de Orde van de Vriendschap uit handen van de Russische president Vladimir Poetin.

Tiende Reuzedei
De tiende Reuzedei in Akkrum is het jaarlijks terugkerend evenement voor wonen, werken en leven in Noord-Nederland op zaterdag 28 mei 2022, vlak na Hemelvaartsdag. De vrijdag ervoor begint de achtste editie van het Nederlands kampioenschap Zonnebootrace, die een route van 55 kilometer lengte op de wateren rond Akkrum afleggen. Ook de Young Solar Challenge met zonneboten van scholieren wordt dan weer gehouden. In het dorp zijn een markt en activiteiten, die alles met duurzaamheid hebben te maken.
 

Foto: Spaceplays/André Kroon

Nog geen reacties.

(advertentie)