Akkrum.net

Het grootste warenhuis van Noord-Nederland, Vanderveen in Assen, besteedt op zaterdag 30 april 2022 aandacht aan Folkert Kuipers uit Akkrum. De eigenaren zijn geïnspireerd door de emigrant, die zich in Amerika Frank Cooper noemde en in 1896 het toen grootste warenhuis ter wereld in New York liet bouwen. VanderVeen startte een jaar later in Assen en viert in 2022 het 125-jarig bestaan.

De Stifting Akkrum Ald en Nij verzorgt de inleiding tijdens een bijeenkomst met de naam Kadetje Cultuur. In de hoogste zaal van het Asser warenhuis krijgen de bezoekers een lunch én lezing voorgeschoteld. De Akkrumers kregen de uitnodiging van algemeen directeur Nico Vanderveen, die in grote warenhuizen is geïnteresseerd. Het Asser winkelbedrijf heeft zestig afdelingen, die samen het shop-in-shop-warenhuis vormen. Met 17.500 m² verkoopvloeroppervlak rekent Warenhuis Vanderveen Assen zich tot de top van grootste warenhuizen in Nederland. Alleen De Bijenkorf in Amsterdam streeft de Assenaren voorbij.

Nico Vanderveen ontdekte zo’n anderhalf jaar geleden geleden dat de oprichter van het enorme New Yorkse warenhuis Siegel-Cooper Company uit Akkrum kwam. Via de website van Akkrum Ald en Nij klopte hij bij de stichting aan. Bestuurslid Pier van der Heide: ,,Hy wie dolentoesjast en woe graach ris by Coopersburg sjen en alles dat der mei te krijen hat. Hy en noch ien fan it warehús binne by ús west. Se hawwe alles besjoen: Coopersburg, it Mausoleum, de regintekeamer en se binne ek noch by Anne Kooistra yn de wenning west.’’

De inleiding wordt door Anne Dykstra verzorgd. Voorzitter Bart Dikkerboom en bestuursleden Douwe van der Meulen en Pier van der Heide gaan mee. In de lezing komt ook het New York-evenement voor, dat in de zomer van 2018 in Akkrum plaatsvond. Een kleine zeshonderd acteurs, figuranten en vrijwilligers bouwden een replica van het warenhuis van Frank Cooper en speelden een deel van Sixth Avenue na. Duizenden bezoekers genoten tijdens twee zonnige weekenden volop. Van het evenement is een boek gemaakt: ,,Beleef New York anno 1896 in Akkrum!’’

Reserveren voor de lezing is noodzakelijk: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De kosten bedragen 12,50 euro per persoon, dat is inclusief lunch en voordracht. In de Buningzaal, van 12.00 tot 14.00 uur.

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Van het New York-evenement in 2018 in Akkrum is een boek gemaakt van 256 pagina's, meer dan dertig hoofdstukken en zo'n duizend foto's.

Nog geen reacties.

(advertentie)