Akkrum.net

Vrijwilligers van van Doarpstún Akkrum-Nes planten in het weekend van 4 en 5 november 2023 twintig nieuwe bomen in het voedselbos bij OBS Akkrum. Het gaat om zogeheten vuilbomen oftewel sporkehout. Tegelijkertijd worden opgekweekte framboosplanten in de bestaande rij met bessenstruiken geplant.

Het planten van de bomen gebeurt tijdens de reguliere maandelijkse klussendag, die zondag 5 november tussen 10.00 en 14.00 uur op het programma staat. De dag ervoor worden de plantgaten gegraven en met compost gevuld.

Weetjes

Sporkehout is geen boom maar een meerstammige struik. De plant is volgens Wikipedia voor mensen onsmakelijk en licht giftig. Zowel de bessen als de bast kunnen als laxeermiddel gebruikt worden. De bessen kunnen worden gebruikt voor verschillende verfstoffen zoals schijtgeel en sapgroen. Doordat het hout weinig anorganisch materiaal (as) bevat kan er goede houtskool van gemaakt worden dat werd gebruikt om te tekenen en als bestanddeel van buskruit. In de imkerij werden de dunne, lange, rechte twijgen gebruikt als spijlen in bijenkorven om de bijen van daaruit eenvoudig uitneembare raten te laten bouwen.[6] De Friese naam bijspilehout verwijst hier nog naar.