Akkrum.net

23 december 2002: Enigszins kleumend in de deuropening van zijn woning in Akkrum luistert de Friese cabaretier Rients Gratama naar een aubade van het Grootkoor Friesland. Hij zou op rond de kerstdagen met het koor optreden in De Lawei in Drachten, maar moet als gevolg van een blessure verstek laten gaan. Hij brak zijn heup tijdens een schaatstochtje op het riviertje de Kromme Knilles vlakbij Akkrum. Reden voor de leden van het Grootkoor Friesland om met vier bussen naar het huis van Gratama te komen en daar een aantal kerstliederen voor hem te zingen.

Cabaretier Rients Gratama en kunstenaar Carla van der Heijde woonden jarenlang in het voormalige postkantoor in Akkrum. Toen haar man overleed, had ze geen zin meer om iets te maken. ,,Het kon me niets meer schelen’’, vertelt ze in de Leeuwarder Courant. Langzaam krabbelde ze op en maakte ze een nieuwe start.

Het is vijf jaar geleden dat Rients Gratama overleed. Zijn partner, kunstenaar en illustrator Carla van der Heijde (Leeuwarden, 1954), had na zijn dood geen zin meer om iets te maken. ,,Ik was niet benieuwd naar wat het zou worden’’, vertelt ze. Het stel verhuisde in 1985 naar Elburg. Na vijftien jaar keerde het stel terug in Friesland. ,,In Akkrum woonden we in een voormalig postkantoor. Daar had ik één keer per week open atelier, want Akkrum is toeristisch. Daar was wel aanloop.’’ Er volgden gezamenlijke (kinder-)boeken, met Rients en met Baukje Wytsma.

Tien jaar geleden verhuisden ze naar Leeuwarden. Zoals bij veel kunstenaars in die tijd, vormde de naaste omgeving, de tuin, haar inspiratiebron. ,,Die tuin maakte me woedend. Waarom leefde die wel op, en Rients niet?’’ Het resultaat is soms nog herkenbaar, maar soms ontstond er iets abstracts. In Akkrum schilderde ze al eens hun ontbijttafel, gedekt voor twee personen. Ze koos hetzelfde tafereel voor een nieuw groot doek. ,,Alleen gaat de tweede stoel nu op in snippers…’’

Meer op deze link.
https://lc.nl/cultuur/Nieuwe-start-na-overlijden-van-Rients-27933401.html

Archieffoto: Noordoost.nl/Alex J. de Haan