Akkrum.net

,,Hans had het alleen nooit gered als advocaat. En ik al helemaal niet, stelt Wim Anker. Hij ziet net als zijn broer wel vooral de voordelen van het zijn van een tweeling. , ,,We hebben dezelfde jeugd gehad, dezelfde opleiding gedaan, hetzelfde werk gedaan en we gaan zelfs samen op vakantie.’’ Wim Anker geeft wel toe dat het misschien de eigen individuele ontwikkeling wat in de weg heeft gezeten.

Aldus Hans en Wim Anker uit Akkrum in een uitgebreid interview voor het radioprogramma Buro De Vries op Omrop Fryslân. De redactie brengt deze zomer levensverhalen van Friezen en Friezinnen. Ze kijken terug op hun jeugd en wat voor invloed die had op hun leven.

Pas na 24 jaar gingen ze uit elkaar, toen Wim in Den Haag begon als ambtenaar bij Justitie en Hans in Leeuwarden docent Recht en Maatschappij werd.
"Toen pas bouwden we ook echt een eigen leven op. Hoe goed we het ook als duo altijd hadden, voor de ontwikkeling was dat wel goed", erkent Wim.

Hans en Wim Anker groeiden op in Akkrum waar hun vader Jacobus Anker burgemeester van Utingeradeel was. De ambtswoning in het dorp was de plek waar de meeste van hun avonturen begonnen. Daar was ook een grote vijver, waar ze een kano in hadden en waar 's winters op werd geschaatst. Met een geit in de tuin die ook een rol speelde in het circus dat de broers organiseerden.

"We waren altijd de pineut", zegt Hans. "We waren vaak met een groepje van een man of vijf, zes. Toch werden we er altijd uitgepikt: de tweeling van de burgemeester was er ook weer bij."
Dan werd de politie erop afgestuurd en kregen de jongens een reprimande. "Meestal gebeurde dat thuis nog eens, want vader was niet mals", weet Hans nog maar al te goed.

Meer op deze link

  • De levensverhalen van Buro De Vries zijn 's zondags om 12.00 en 22.00 uur op de radio te horen en ook via podcast-apps Spotify en Apple Podcasts te vinden.

Foto's: Omrop Fryslân