Akkrum.net

Dolgraag wilde de toen veertienjarige Cougar Payne uit San Diego (VS, Californië) in 2001 met zijn grootouders mee naar het honderdjarig bestaan van Coopersburg in Akkrum. Pas 22 jaar later maakte hij de reis. Samen met zijn vrouw en twee kleine kinderen kwam hij zaterdag 28 januari 2023 voor een rondleiding in het monumentale wooncomplex.

De historie van Frank Cooper alias Folkert Kuiper, die Coopersburg rond 1900 liet bouwen, ligt Cougar Payne na aan het hart. Zijn zoontje Wyatt heeft Cooper als tweede naam gekregen. De oudste zoon van Folkert Kuipers, William Cooper, was de betovergrootvader van Cougar Payne.

Als vrijwilligster van de Stichting Akkrum Ald en Nij verwelkomde Aaltsje Siesling het jonge gezin in de regentenkamer van Coopersburg en leidde hen rond. Ze vertelde over Folkert Kuipers, die na zijn emigratie naar Amerika de naam Frank Cooper aannam en in zijn geboorteplaats het wooncomplex Coopersburg voor arme ouderen stichtte. Folkert Kuipers – in 1843 geboren – vertrok op 22-jarige leeftijd naar de Verenigde Staten en verdiende daar uiteindelijk, als mede-eigenaar van twee grote warenhuizen, een fortuin. Bij de jaarlijkse bezoeken aan zijn vader raakte hem de armoede onder oudere mensen in zijn geboortedorp, wat hem tot de stichting van Coopersburg deed besluiten.

Cougar Payne ervoer het als heel indrukwekkend dat hij en zijn gezin het gastenboek mochten tekenen, waarin zijn voorvader in 1902 als eerste zijn naam, beroep en woonplaats had geschreven: “F. H. Cooper, Koopman, Chicago (U.S.A.)”. Ook het pas gerestaureerde mausoleum, waarin Cooper en zijn echtgenote zijn bijgezet, achter in de tuin van Coopersburg, werd bezocht. Na de rondleiding in Akkrum vertrok het gezin voor een tweede rondleiding in Amsterdam.

Meer op Akkrum.net over Coopersburg op deze link.

Foto: Stichting Akkrum Ald en Nij