De gemeente Heerenveen is druk met de bestrijding van de eikenprocessierups, maar de overlast in Akkrum-Nes valt mee. Hoewel in beide dorpen tot nu toe nog geen grote aantallen nesten zijn aangetroffen, wordt uit voorzorg wel gecontroleerd en – waar nodig – ingegrepen. In andere delen van de gemeente zijn al meer haarden van de rups ontdekt.
De eikenprocessierups kan gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier, zoals jeuk, huidirritatie en problemen met de ogen of luchtwegen. Daarom grijpt de gemeente vooral in op plekken waar veel mensen komen, zoals langs drukke wandel- en fietsroutes, bij scholen en in recreatiegebieden.
Nesten worden gemarkeerd met een rood-wit lint en vervolgens professioneel verwijderd. Daarnaast zet de gemeente ook in op preventieve maatregelen en het bevorderen van biodiversiteit.
- Ziet u een nest in een gemeentelijke boom? Meld dit dan via www.fixi.nl/heerenveen.
- Meer informatie over de eikenprocessierups is te vinden op www.heerenveen.nl/eikenprocessierups.
Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan
Grote waterwolken met aaltjes verdwijnen in de toppen van de eikenbomen van de Vegelinbossen tussen Langweer en Sint Nicolaasga. Medewerkers van Roel Timmerman BV uit Uffelte bestrijden daarmee de eikenprocessierups. De zogeheten nematoden infecteren de larven. Het werk wordt in de nachtelijke uren gedaan, omdat de rupsen juist dan in processie op zoek gaan naar voedsel tussen de eikenbladeren. Opdrachtgever gemeente De Fryske Marren wil op deze manier nestvorming in de risicogebieden zoveel mogelijk vermijden. Als dat wel gebeurt, dan worden ze alsnog weggehaald. Met het tijdig verwijderen wordt uitvliegen van de eikenprocessievlinder voorkomen en de overlast in het toeristische gebied voor passanten beperkt. Ze kunnen klachten als jeuk, huiduitslag, irritatie aan de ogen of aan de luchtwegen krijgenmet het preventief spuiten met nematoden. Onder grote druk worden de bomen besproeid met water vermengde aaltjes. Groot voordeel van deze methode is dat op deze manier van bestrijding het geen negatieve gevolgen heeft voor de vogels, die de rupsen eten.(Foto: Harrie Nota)