Akkrum.net

Mensen laten nadenken over het onderwerp verzoening en daar met elkaar over van gedachten wisselen. De vertoning van een documentairefilm over het vredesproces in Colombia op woensdag 1 maart 2023 in De Lantearne moet een discussie op gang brengen. De 40DagenTijd-commissie van de Protestante Gemeente Akkrum organiseert de film- en discussieavond.

De documentaire Unpaived Road to Peace (Ongeplaveide weg naar vrede) gaat onder andere over de guerillastrijders Xiomara en Humberto, geboren en getogen in Caldono, dat jarenlang in de frontlinie tussen het regeringsleger en de guerilla’s van verzetsbeweging Farc lag. Op papier maakte de ondertekening van het vredesverdrag tussen de Colombiaanse regering en de FARC op 23 november 2016 een einde aan de oorlog in Colombia. 

Veel guerrilla's komen oorspronkelijk uit Caldono. Ze sloten zich op jonge leeftijd aan bij de FARC en vielen jarenlang hun eigen dorp lastig. Documentairemaker Jaap van ’t Kruis zocht hen op in het Farc-kamp. Farid, een dorpsleider is in gesprek met de FARC om een dialoog op gang te brengen tussen dorpelingen en guerrilla's. Farid verzamelt verhalen van dorpelingen, zodat niemand ze zal vergeten. Hij zet zich in voor verzoening tussen dorpsbewoners en voormalige rebellen. De meeste dorpelingen zien hen als "moordenaars". Ze zijn nog niet klaar voor vergeving. Maar Farid houdt vast aan zijn droom, dat de mensen weer in vrede met elkaar kunnen samenleven.

Unpaived Road to Peace is een intiem portret van het uiterst kwetsbare proces van verzoening en de vraag of de vrede op papier in werkelijkheid een kans heeft in Colombia.

  • woensdag 1 maart 2023 19:30 uur
  • Zalencentrum De Lantearne, Akkrum
  • Meer over de Farc op WikiPedia