Akkrum.net

Tijdens het New York-evenement in 2019 plaatst Aize WIjnstra een straatklok tegenover de replica van het "Grootste Warenhuis ter Wereld", dat in 1896 in New York door Frank Cooper alias Folkert Kuipers werd gebouwd.

,,Het was bij mij weleens wat zwart-wit, maar ik heb geleerd om andere meningen ook te respecteren. Ik ben niet altijd de gemakkelijkste, maar ik sta wel ergens voor.’’ Aize Wijnstra uit Akkrum vertelt in een uitgebreid interview met GrootHeerenveen.nl openhartig over zichzelf en zijn werk voor de gemeenschap in Akkrum en Nes. Bijna zeventig jaar, zestien jaar in het bestuur van Plaatselijk Belang, winnaar van de gemeentelijke Gouden Speld en hij weet nog niet van ophouden.

Een centrale rol past deze bestuurder als een handschoen, niet alleen in het vrijwilligerswerk, maar ook in zijn werkzame leven. “Ik ben geboren in Donkerbroek en na heel wat omzwervingen ben ik in Akkrum terechtgekomen. Ik doe eigenlijk al mijn hele leven vrijwilligerswerk. Dat begon bij de FNV: dan gingen we naar de omliggende dorpen en vulden we met een aantal mensen zo’n vijfhonderd belastingformulieren in. Allemaal vrijwillig. Ik deed ook altijd veel aan sport en ik zat bij het muziekkorps. Ik mag altijd graag meedoen.”

De woningbouw is momenteel een belangrijk pijnpunt in Akkrum. “We zijn meer dan vijfhonderd inwoners kwijtgeraakt. Dat is niet goed voor een dorp. Jongeren willen hier graag blijven wonen, maar er is geen geschikte woonruimte voor hen. We hebben geprobeerd om een Tiny Houses-project op te zetten, maar dat is uiteindelijk afgeketst. De gemeente is wel bezig met een woonvisie, maar daar willen we niet op wachten. Dan ben je zo weer tien jaar verder.’’

Meer op deze link.

Foto's:Noordoost.nl/Alex J. de Haan