Akkrum.net

Romte Akkrum Nes buigt zich over de ruimtelijke opgaven in en rondom Akkrum en Nes
bron: Open topo. Romte Akkrum Nes buigt zich over de ruimtelijke opgaven in en rondom Akkrum en Nes

Plaatselijk Belang Akkrum/Nes heeft samen met stichting Akwaseum het initatief genomen voor het project Romte Akkrum-Nes. Tijdens de tweedaagse ontwerpconferentie gaan inwoners, deskundigen en de gemeente Heerenveen samen, al schetsend en ontwerpend, aan de slag met de ruimtelijke uitdagingen van Akkrum-Nes en omgeving.

Hoewel Aize Wijnstra, voorzitter van Plaatselijk Belang, enorm trots is op ‘zijn’ dorpen, vindt hij dat er toch actie nodig is. “Wy hawwe tegearre mei de minsken út it doarp in moaie doarpsfisy makke. Dêryn steane in hiel soad winsken en kânsen foar de leefberens yn it doarp”, aldus Wijnstra.

“Wat je ziet is dat veel van die wensen en kansen voor leefbaarheid in Akkrum en Nes gaan over hoe we onze ruimte gebruiken”, vult voorzitter Zwier Kroeze van stichting Akwaseum aan, “We merken dat mensen, bedrijven, organisaties en de gemeente als het gaat om ruimtelijke ontwikkeling op elkaar zitten te wachten. Daardoor blijven zaken stilstaan.” Daarom hebben Plaatselijk Belang en Akwaseum samen initiatief genomen om aan de slag te gaan.

Twee dagen in Leppehiem
Op 9 en 10 mei 2023 start “Romte Akkrum Nes” in Mienskipssintrum Leppehiem in Akkrum. In twee dagen werken deelnemers aan tafels aan toekomstscenario’s voor beide dorpen en hun omgeving. “Het was voor ons belangrijk dat we de gemeente mee zouden krijgen, want zonder steun van de gemeente, heeft het weinig zin”, zegt Kroeze, “We hadden met ons voorstel de wethouder gelukkig zomaar aan tafel.”
 

Wethouder Sybrig Sytsma: “Het is mooi om te zien hoe de initiatiefnemers de verschillende domeinen met elkaar in verbinding brengen. Zodra we begrepen wat de bedoeling was, zijn we aan de slag gegaan om vanuit de gemeente ook een bijdrage te kunnen leveren”, zegt wethouder Sijtsma, “Het is wel weer een sterk staaltje Akkrumer en Nesser eigen initiatief”.

 logo romte akkrum nes