Akkrum.net

Wokke de Zee-de Ruiter met dichter Tsead Brunia in het zwembad van Leppehiem.

Het project Portretten in Poëzie leidde deze week tot bijzondere taferelen in zorgcentrum Leppehiem in Akkrum. De eerdere Dichter des Vaderlands Tsead Brunia trok tijdens zijn interview met een van hen, Wokke de Zee-de Ruiter (88), een aantal baantjes in het met sluiting bedreigde zwembad. Intussen praatte het duo gezellig door.

De vier bewoners van Leppehiem krijgen binnenkort een bijzonder portret. Het initiatief komt van dichter Tsead Brunia, die met fotografe Rosa van Ederen en muzikant Zea (Arnold de Boer) de drijvende kracht achter het project is. De levensverhalen worden in dichtvorm en liedteksten gegoten. Muzikant Zea (Arnold de Boer) zet een aantal ervan op muziek. Fotografe Rosa van Ederen maakt foto’s. De portretten verschijnen online en – dat is het streven – ook in een Fries- en Nederlandstalig boek.

Janke van Dijk-Lemstra (94), Wokke de Zee-Ruiter (88), Jo Sniegowicz-Willemsen (91) en Jan Rinsma (86) hebben zich twee dagen lang - dinsdag en woensdag – door het creatieve viertal laten volgen. Het kwartet trekt langs elf zorginstellingen in Friesland, waarvan Leppehiem de vijfde is. De verhalen zijn op uitgebreide gesprekken met de bewoners gebaseerd.

Het project startte in 2020, maar strandde vanwege de coronapandemie na vier sessies. Die waren in Dokkum, Metslawier, Feanwâlden en Heerenveen. Leeuwarden City of Literature (“Leeuwarden, stad van literatuur”) nam het project van de Stichting Dichter des Vaderlands over, zodat het toch kan worden afgemaakt.

De dichters, fotografe en muzikant gingen dinsdag direct aan de slag. Brunia: ,,Wy skreaunen middeis, jûns en de oare deis moarns oan ús wurk. Dat wurk waard middeis toand, songen en foardroegen by in présintaasje foar alle bewenners, famylje en meiwurkers''. Het uiteindelijke resultaat komt op de website leeuwardencityofliterature.nl.

Foto's: Rosa van Ederen

Dichter Nyk de Vries en Jo Sniegowicz-Willemsen bij het beeld van de reuzen Manke Meine en Kromme Knilles in Akkrum221011 Akkrum Leppehiem dichterNykdeVries

 

Wandelend door Akkrum: gastdichter Nyk de Vries met Jo Sniegowicz-Willemsen221011 Akkrum Leppehiem dichterNykdeVries rodedeur

 

Dichter Tsead Brunia met Janke van Dijk-Lemstra (midden) en Jo Sniegowicz-Willemsen.221011 Akkrum Leppehiem TseadBrunia met duo

 

Nog geen reacties.

(advertentie)