Akkrum.net

De groep toneelspelers in hun rol als Duitse soldaten en landwachters. Van links naar rechts Jorn Reenema, Hendrik de Jong, Mart van Dijk, Hendrik Kroes en Thom Poortman.

Een NSB’er, een Duitse soldaat, landwachters in zware leren jassen en onderduikers. Een groepje van tien veertigers uit Nes (H) verzorgt tijdens de Wapendroppingwandeltocht op zaterdag 6 mei 2023 twee zogeheten beleefmomenten. Op twee van de in totaal vijftien locaties op de twintig kilometer lange route brengen zij in korte toneelstukjes de Tweede Wereldoorlog tot leven.

De toneelstukjes gaan de hele dag door en vinden plaats zodra er deelnemers aan de wandeltocht voorbij komen. Coördinator Jouke Poortman uit Nes (H) verwacht dat het spel tussen ongeveer van 9.45 tot 14.00 uur continu doorgaat. Drie wandelroutes van 5, 10 en 20 kilometer voeren langs de locaties. De beide langste wandelroutes lopen ook door Akkrum en Nes.

De toneelspelers uit Akkrum spelen op twee locaties. De directeurswoning van de vroegere gasfabriek aan de Kleasterwei geeft onderdak aan onderduikers, die door vier landwachters worden opgehaald. Ze worden gedwongen op de fiets mee te rijden naar Grou. Even verderop richting Aldeboarn – op de hoek met de Van Sminiawei – is een NSB‘er, die m et zijn kind melk bij de boer haalt, de klos. In de bosjes wachten twee verzetsstrijders hem op. Hij wordt gedwongen weer terg te gaan.

De toneelstukjes zijn op verschillende momenten voorbereid. ,,Wy hawwe ien kear repetereard. Op de dei sels wurdt it hieltiten better’’, vertelt Poortman, die op de dag zelf de catering voor zijn spelers regelt. Zijn zoon Thom trommelde alle spelers op, de meesten bij hem uit de straat in Nes. Organisator Hessel Bouma uit Hoornsterzwaag heeft hen in Sportcafé Akkrum over de tocht verteld en ook wat hij zelf in de Tweede Wereldoorlog meemaakte.

Echte wapens
De toneelploeg maakt gebruik van twee jachtgeweren uit het oorlogsmuseum van Gerrit Haagsma uit Aldeboarn. Daarvoor moest toestemming van de politie worden verkregen en een vergunning aangevraagd. De wapens werden eerder al onklaar gemaakt en worden in een kluis bewaard.

Soarremoarre
Tijdens de wandeltocht rijden bij het oorlogsmonument op Soarremoarre in Nes (H) vier amazones op Friese paarden met rouwdek.

Parachutisten
Een groep van twaalf parachutisten wordt vanuit een opgeknapt Oekraïens Tupolev-vliegtuig op twee plaatsen gedropt. Om 13.15 uur gaat de tweedekker eerst naar het dropveld Easterboarn, bij de Kaasboerderij De Deelen en om 17.15 uur op de landerijen van Jan en Karst Breeuwsma aan de Van Sminiawei-Boarnsterdyk.

Verkeersregelaars ANC
De stichting Akkrum-Nes Centraal zorgt dat het verkeer in goede banen wordt geleid. De wegen tussen Akkrum, Aldeboarn en Tijnje zijn tijden de tocht op zaterdag 6 mei 2023 beperkt bereikbaar.

Foto's: Wapendroppingwandeltocht.nl/Fotobewerking: Noordoost.nl

Nog geen reacties.

(advertentie)