Akkrum.net

Inwoners van Akkrum-Nes moeten opletten als ze door nep-agenten worden benaderd. In het verleden en ook recent zijn in beide dorpen oplichters actief geweest en zijn er ook mensen de dupe van de babbeltrucs geworden. Vooral oudere mensen worden benaderd, vertelt wijkagent Hein Landman, die er aan toevoegt dat ,,gelukkig ook oplettende inwoners op hun beurt weer de politie waarschuwen. Van hen krijgen we informatie, die naar deze criminelen kan leiden’’.

 ,,We hopen ook dat de jongeren hun ouders en of grootouders in kennis stellen’’, aldus Landman, die folders en flyers in onder andere supermarkt Poiesz, zorgcentrum Leppehiem en Doarpskeamer Akkrum-Nes achterlaat. ,,We hopen dat de verspreiding via bijvoorbeeld de social media en ook de plaatselijke media de inwoners bereikt en dat voorkomen wordt dat zij slachtoffers worden van deze vorm van criminaliteit.’’ Eerder organiseerde de wijkagent in Leppehiem al een informatiebijeenkomst over het onderwerp.

In heel 2024 heeft de politie tot de maand september in heel Nederland 167 verdachten aangehouden, die zich voordeden als agent om anderen op te lichten. Tot eind augustus waren er ongeveer 3.400 incidenten. De manier waarop nepagenten werken varieert. Doorgaans bellen ze en soms gebruiken ze de naam van de echte wijkagent. De nepagent vertelt dan dat er een inbraak in de buurt is geweest en dat de daders zijn gepakt.

De zogenaamde politiemedewerker belt met een smoes en vraagt vervolgens naar de aanwezigheid van kostbare spullen. Soms weet die nepagent ook allerlei details van degene die hij of zij belt. In een aantal gevallen hebben de mensen die zijn opgebeld, daarna ook ‘bezoek’ gehad van een nepagent die de waardevolle spullen kwam ophalen om ze zogenaamd veilig op te bergen.

Bel direct het alarmnummer 112
Wijkagent Hein Landman waarschuwt: ,,Trap hier niet in! Staat er iemand bij u aan de deur, bel dan direct 112. We willen benadrukken dat de politie nooit op deze wijze mensen telefonisch benadert en bijvoorbeeld naar hun kostbaarheden vraagt. Ook niet als we bezig zijn met een rechercheonderzoek, inbrekers hebben aangehouden enzovoorts. We willen de mensen dan ook met klem vragen niet op dit soort vragen in te gaan.’

  • Tips van de politie
    • Wordt u gebeld door iemand die zegt van de politie te zijn, hang dan direct op
    • Noteer als dat lukt de naam van degene die u gebeld heeft en het telefoonnummer dat gebruikt werd
    • Bel de politie via 0900-8844 en controleer of u echt gebeld bent door een politiemedewerker
    • Doe de deur niet zomaar open voor iemand die zegt van de politie te zijn. Vraag om het politiepersoneelsnummer van degene die voor de deur staat en bel ook in dit geval de politie. Als iemand al voor uw deur staat, mag u daarvoor ook 112 bellen. Een echte politieagent vindt het helemaal niet erg om te wachten terwijl u controleert of alles in orde is.
    • Een echte politieagent kan zich altijd legitimeren met een politielegitimatiebewijs. Dat is een kaart met daarop de naam, het personeelsnummer en een pasfoto. Een politiemedewerker in ‘burgerkleding’ moet altijd uit eigen beweging het politielegitimatiebewijs laten zien.

Meer hulp nodig
Heeft u oudere ouders, een lieve opa en oma, bent u mantelzorger of zorgverlener van een ouder iemand? Praat dan met degene waar u voor zorgt over dit soort criminaliteit. Op de website van Politie.nl staat meer informatie

Foto: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Nog geen reacties.

(advertentie)