Akkrum.net

Deelnemers aan een stadswandeling in Leeuwarden starten in het Bosk onder de Oldehove.

Wethouder Gerrie Rozema van de gemeente Heerenveen duwt zaterdag 20 augustus 2022 de laatste kist met boom op zijn plek in Bosk Akkrum. In totaal 75 kisten met 116 bomen blijven zes weken lang in het dorp staan. Op de kruising Heechein-Leechein-Buorren worden 55 kisten geplaatst. De overige twintig kisten vormen samen het TheaterBosk op het evenemententerrein bij de passantenhaven.

Het cultuurprogramma voor de zes weken, die de bomen van het Bosk van Akkrum staan, is in grote halen rond. Op de woensdagen en zaterdagen zijn er uiteenlopende activiteiten. Een aantal sprekers is uitgenodigd, maar ook bijvoorbeeld verhalenverteller Douwe Kootstra komt. Hij trakteert de bezoekers - met muzikale begeleiding van Siebe Boersma - op een spannend verhaal. Verder treedt onder andere het Jouster Saxofoonkwartet op, er is een avond met Kathelijne Schelfhout op harp, terwijl Letitia Bal een voorstelling op marimba en flessenorgel geeft.

Nico Kelderhuis, de Bomenbaas van het Bosk dat de hele zomer door het stadscentrum zwerft en waar een deel van de Akkrumer bomen vandaan komen, komt ook langs om over het project te vertellen. Landschapsarchitecte Nynke-Rixt Jukema houdt ook een presentatie. De werkgroep uit Akkrum heeft haar gevraagd een plan voor een beleefbos in Akkrum-Nes te maken. Mogelijk dat een deel van de bomen daarvoor worden gebruikt. De rest wordt over de dorpen in de gemeente Heerenveen verdeeld.

Transport minutieus voorbereid
Het transport van de 75 kisten van elk anderhalve ton wordt minutieus voorbereid. Een uitgebreid en gedetailleerd draaiboek ligt klaar voor komende woensdag tot en met vrijdag. Schipper Jacob Kooistra van KB Maritiem uit Akkrum haalt woensdag het Ravensteinponton uit Burgum al op. Het drijvende platform van 10 bij 36 meter heeft een draagvermogen van 265 ton en wordt door Knol Aldeboarn beschikbaar gesteld,. De duwboot van Kooistra, de Anne J., vaart de Ravenstein naar Leeuwarden. Daar wordt het donderdag geladen en op de kade aan de UT-wei bij Kooistra Jachtschilders gelost.

Programma TheaterBosk Akkrum
Za 20/8 19:00 opening wethouder Gerrie Rozema
Wo 24/8 20:00 Klaas Sietse Spoelstra uit Terband houdt een inleiding vanuit zijn interesse voor strategische veranderingen
Za 27/8 10:00 verhalenverteller Douwe Kootstra met muziek van Siebe Boersma
Wo 31/8 20:30 Film ‘Weidevogels in de Soarremoarre-polder’
Za 03/9 20:00 Maandag Dichters + Broer Giesing/muziek
Wo 07/9 20:00 Jouster Saxofoonkwartet
Za 10/9 20:00 Letitia Bal op marimba en flessenorgel
Wo 14/9 20:00 Kathelijne Schelfhout op harp
Za 17/9 09:00 Clinic ’Tai Chi’ . Bezoekers mogen meedoen
Za 17/9 20:00 Hans Bergman geeft een clinic ‘samenzang’ .... Zing mee!
(locatie ‘Terptsjerke)
Wo 21/9 20:30 Film ‘Fantastic Fungh’i / de schimmel als wereldverbeteraar
Za 24/9 19:00 Nynke-Rixt Jukema / het landschap als inspiratie
Wo 28/9 19:00 Nico Kelderhuis, de Bomenbaas van Arcadia Leeuwarden met aansluitend Pape Seck geeft een muzikale apotheose “om van te watertanden”.

Foto: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

 

Nog geen reacties.

(advertentie)