Akkrum.net

Een week lang duurt het volpompen van de eerste helft van de matrassen, die een einde moeten maken aan het lekken van verontreinigingen vanuit de waterbodem in De Boarn in Nes bij Akkrum. Aannemer Jelle Bijlsma uit Gytsjerk en Van der Wiel Infra en Milieu te Drachten zijn vrijdag met de werkzaamheden gestart. Het vullen van de andere helft – aan de westelijke kant van de brug in de Kleasterwei – start in februari.

Zo’n 42 ritten met betonmixers zijn komende week nodig om de benodigde 375 kuub vloeibaar beton naar de bouwplaats te rijden. De betonpomp zelf staat de meeste tijd op het terrein, waar voorheen de gasfabriek stond die voor de vervuiling in de waterbodem heeft gezorgd. De brug over Kleasterwei zal op sommige momenten gestremd zijn, omdat de aannemer het vullen van de betonmatten vanaf die plek uitvoert.

Werkvoorbereider Frans van der Boom van Van der Wiel spreekt van een ,,uniek project. Het is de eerste keer in Nederland dat zo’n betonmatras op de waterbodem wordt gelegd. Dat ging eerst wat stroef, maar loopt nu. De matras ligt op de juiste plek en het gaat goed ook met het vullen. Geduld is daarbij vooral belangrijk’’.

De betonmatras van Duitse makelij vervangt de bestaande isolatielaag, die tijdens een sanering in 2015 op de bodem is gelegd. De maatregel kon de geïsoleerde vervuiling van de voormalige gasfabriek niet volledig tegenhouden. Mede door gasvorming in de bodem kwamen incidenteel nog steeds verontreinigingen naar bovendrijven.

Foto: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Nog geen reacties.

(advertentie)