Akkrum.net

Koen Langedijk met een van zijn snoeken, die hij uit de wateren rond Akkrum en Nes heeft gehaald.

Een van de meest bijzondere vangsten van Visgroep De Reuzen in Akkrum was een vliegende reiger. Thom de Groot gooide zijn vislijn uit en de vogel raakte verstrikt. ,,De reiger zat even vast, maar kon al gauw verder vliegen en kwam met de schrik vrij.’’ De sportvisser uit Akkrum trekt er sinds november 2020 samen met zijn vrienden Jelle Geel, Koen Langedijk en Sietse de Vos op uit. Hun avonturen worden op een eigen Facebook-pagina uitbundig beschreven.

Met 229 Vind-ik-leuks heeft Visgroep De Reuzen op Facebook een trouwe schare fans. De korte verhalen met vangsten of aanschaf van nieuw materiaal worden afgewisseld met filmpjes. ,,Vissen is een van onze grootste hobby’s. We willen onze avonturen daarom graag op Facebook delen. Mensen die dat leuk vinden, kunnen dan ook met onze vangsten, verhalen en belevenissen meegenieten.’’ De verhalen worden geschreven door Jelle Geel, omdat ,,hij heel goed kan vertellen. We zijn blij dat we zoveel Vind-ik-leuks hebben, maar we gaan natuurlijk voor nog veel meer.’’

De opening van het visseizoen op de laatste zaterdag van mei was voor de vriendengroep een dag om naar uit te kijken. ,,We mogen tot en met 31 maart weer vissen en dat doen we zo veel mogelijk’’. In de zomer gebruiken ze vooral kunstaas en naar mate het kouder wordt ook met dood aas. ,,Wij zetten de vis altijd terug voor het behoud van de visstand. Dat doen we in de hoop dat er steeds meer en grotere vissen komen, zodat we die in de toekomst misschien wel vangen.’’

Goudvis en vuilnis
De vier Akkrumer vrienden vissen voornamelijk op snoek, snoekbaars en baars, maar af en toe ook paling en witvis. ,,We hebben ook wel een goudvis aan de haak gehad. Ook slaan we plastic zakken en zwemkleding aan de haak, maar die gooien we keurig in de prullenbak.’’

,,We zijn vrijwel altijd met z’n vieren op stap. Jelle, Thom en Koen waren altijd al wel aan het vissen. Toen de coronatijd kwam, gingen we steeds vaker op stap. Sietse raakte er bij betrokken en zo zijn we de ‘Visgroep’ begonnen.’’ Actief lid van een hengelsportvereniging zijn de mannen niet, maar de verplichte VisPas hebben ze wel.

Kerstversiering
De visboot, waarmee de vrienden op stap gaan, is rijkelijk, bijna professioneel uitgerust. De boot is officieel van Koen Langedijk. ,,We hebben allemaal geholpen met het bouwen, schilderen en installeren van alle elektronica. Dat gebeurde buiten het visseizoen om.’’ De boot versieren met kerstverlichting was een spontaan idee van Koen Langedijk om ,,even wat leuks te doen voor de kerst. Misschien dat we volgende kerst nog wat groter uit gaan pakken’’.

Handeltje ter promotie vissport
De vrienden vissen voornamelijk in de omgeving van Akkrum en Nes, soms vanaf de waterkant met de auto en soms vanuit de boot. ,,Het gaat om de gezelligheid, niet alleen om het vangen.’’ Met een handeltje in tweedehands hengelsportartikelen op Marktplaats willen ze hun hobby ook beschikbaar voor de jeugd en mensen met een kleinere spaarpot maken.

Foto's/video: Visgroep De Reuzen

Bij de foto:

  • Jelle Geel, Thom de Groot, Koen Langedijk en Sietse de Vos

Jelle Geel met een mooie snoekbaars.220622 Akkrum VisgroepDeReuzen JelleGeel 1000

Sietse de Vos met een fraai exemplaar.220622 Akkrum VisgroepDeReuzen SietsedeVos 1000

Van alle vier Reuzen heeft Thom de Groot de grootste snoek tot nu toe gevangen: 1.06 meter. Op de foto poseert hij met een kleiner exemplaar.220622 Akkrum VisgroepDeReuzen ThomdeGroot

 

Een flitsende video van Visgroep De Reuzen.De boot van Visgroep De Reuzen
De boot van Visgroep De Reuzen in Akkrum is helemaal toegesneden op de hengelsport. De vriendengroep doet alle onderhoudswerk zelf. Samen betalen ze de kosten voor de aanschaf van de nieuwste investeringen, maar ze worden ook gesponsord. Een overzicht:

– Een Haswing Frontroller – dat is een elektromotor voorop – kan worden bediend met een afstandsbediening of voetbediening
– Drie Fishfinders van het merk Lowrance en Garmin, waarop de bodemstructuur en diepte worden afgelezen en zo de beste visplekken worden opgezocht.
– Achterop zit een Micro Ancor, een kleine stutpaal, waarmee de boot snel op de bodem vastgezet kan worden
– De boot telt vier accu’s.
– Een nieuwe Yamaha-buitenboord motor van 8 paardenkrachten biedt de mogelijkheid om om sneller van stek tot stek te kunnen varen.
– Met behulp van piepers hoeven De Reuzen niet telkens te kijken en dobbers van al hun hengels te tellen.
– Voor koude dagen hebben ze een door Slagerij Spijkerman en Bliksem Reclame gesponsorde vistrui. Speciale pakken voor in de winter, bijvoorbeeld een echt vispak of gewoon een skipak beschermen de mannen tegen de kou.
- De naam Visreuzen verwijst naar de sage van Kromme Knilles en Manke Meine, de beide reuzen die aan het ontstaan van het dorp Akkrum zouden hebben bijgedragen.


 

Nog geen reacties.

(advertentie)