Akkrum.net

Een woonboerderij aan de Galemeleane in Akkrum is vrijdagnacht 18 november 2023 volledig door brand verwoest. Meer dan vijftig brandweerlieden van verschillende korpsen uit de hele provincie waren vanaf half drie ‘s nachts tot ongeveer acht uur ‘s ochtend in touw. Het gezin kon op tijd de woning verlaten. Hun hele hebben en houden kan als verloren worden beschouwd.

De rookontwikkeling was zo hevig dat omwonenden uit hun huis werden gehaald. Zij werden de rest van de nacht in grandcafé Goerres opgevangen en mochten later weer naar hun woning toe.

Het Houtpakhuis naast de woonboerderij is dank zij de inzet van een hoogwerker van de Leeuwarder brandweer bewaard gebleven. Een tweede hoogwerker uit Heerenveen werd ingezet om het vuur in de woning van bovenaf te bestrijden. De vlammen sloegen op dat moment metershoog uit het dak. ,,Dat wie ús grutste soarch, it Houtpakhûs, om dat frij fan brân te hâlden’’, aldus een woordvoerder van de Akkrumer brandweer.

Bluswater uit De Boarn
De ploeg van Brandweer Akkrum arriveerde rond half drie, toen alleen nog rook uit het dak van de schuur kwam. In minder dan geen tijd stond het achterste deel van de woonboerderij in lichterlaaie. Met behulp van het grootwatertransport en een tankautospuit van Grou konden de brandweerlieden van voldoende bluswater worden voorzien. De wagens stonden bij de spoorkolk op It Gearstalt opgesteld en pompten water uit De Boarn over de Galemaleane naar de rampplek. Tjalleberd bestreed de brand aan de achterzijde, vanaf de Lange Miente.

Bintwerk
Na ongeveer drie uren hadden de brandweerkorpsen de vlammenzee bedwongen. Het nablussen duurde nog tot tegen achten. Een mobiele kraan van loonbedrijf Brak uit Aldeboarn werd ingezet om het bintwerk van de woonboerderij uit elkaar te trekken, zodat ook dat kon worden geblust.

Afzetting
Een deel van de Kanadeeskestrjitte voor autoverkeer afgezet, omdat daar de slangen van onder andere het grootwatertransport lagen. De Galemaleane werd tijdens de brand vanaf het station tot aan de Kanadeeskestrjitte afgesloten.

Foto's: Brandweerkorpsen Akkrum, Joure en Grou/Noordoost.nl

231118 Akkrum brAND woonboerderij c BrwGrou 1231118 Akkrum brand woonboerderij c BrwJoure231118 Akkrum brand woonboerderij c BrwJoure 2231118 Akkrum brand woonboerderij c BrwJoure 3231118 Akkrum brand woonboerderij c BrwJoure 5231118 Akkrum brand woonboerderij c Noordoost nl 2 1000231118 Akkrum brand woonboerderij c Noordoost nl 1000

Nog geen reacties.

(advertentie)