Akkrum.net

Vijfhonderd goed geïsoleerde woningen in Nes (H) en Akkrum-Oost vòòr het jaar 2030 van het gas af. Dat is het doel van een werkgroep van bewoners, die op donderdag 26 januari 2023 met hun buren van gedachten over de mogelijkheden daartoe willen wisselen.

Tijdens de bijeenkomst in zalencentrum De Lantearne lanceert de groep, die onder de vlag van energiecoöperatie Duurzaam Akkrum-Nes (DAN) opereert, zijn plannen. De mogelijkheden zijn gevarieerd: warmtepompen, warmte uit de bodem of warmte uit het water van De Boarne. Het gros van de woningen ligt aan het riviertje of de insteekhavens ervan. Mogelijkheden volop, vertelt Roland van der Starre, een van de initiatiefnemers. Hij woont in Nes (H) en zocht als bestuurslid van Doarpskeamer Akkrum contact met de DAN. ,,Die samenwerking zochten we om versnippering van initiatieven te voorkomen.’’

Grote belangstelling
De werkgroep praat al langer over de plannen om de inwoners van Nes (H) en Akkrum-Oost minder afhankelijk van het gas te krijgen. De stijgende energieprijzen maken een stap in die richting meer dan nodig. De organisatoren verwachten dat de animo voor de eerste bijeenkomst wel eens zo groot kan zijn dat een tweede avond nodig is. ,,Mensen moeten zich van tevoren ook aanmelden, zodat we kunnen zien hoeveel er komen’’, aldus Van der Starre. In een oplaag van vijfhonderd exemplaren is huis-aan-huis een folder met een uitnodiging voor de bijeenkomst verspreid.

160 meter diepe put
De drie oplossingen voor de goed geïsoleerde huizen zijn beproefd. In elk geval een van zijn buren heeft al een warmtepomp, die warm water uit een honderdzestig meter diepe put onder de woning haalt. Daarmee verwarmt de buurman zijn woning. Een tweede optie is de aanschaf van een warmtepomp, die warmte uit de buitenlucht haalt. Een andere mogelijkheid is om warmte uit het water van De Boarne te gebruiken, een inmiddels ook beproefde oplossing.

Isolatieproject voor heel Akkrum
Voorwaarde voor deelname aan het project is dat een woning goed geïsoleerd is. Samen met Plaatselijk Belang en de DAN wil Doarpskeamer Akkrum bij de gemeente een isolatieproject bepleiten, waaraan geïnteresseerden uit Akkrum mee kunnen doen. ,,Daarvoor moeten we wel elk huis apart bekijken, want de oplossingen zijn toch maatwerk.’’

Collectieve inkoop

Vraag is of we collectief of individueel aan de slag moeten gaan’’, zegt Van der Starre, ,,Een collectief kan vaak grotere besparing bedingen dan een individu.’’ De plannen vloeien voort uit de gemeentelijke aanwijzing van Nes (H) als wijk die voor 2030 van het gas af moet. De woningen in Akkrum staan op de planning voor de periode tot 2050.

Voordelige projecthypotheek
De werkgroep van Duurzaam Akkrum-Nes bestaat uit Peter Koning, Anne Hoekstra, Siebe de Vries, Ewoud van den Berg, Geert Heerschop en Roland van der Starre. Zij zoeken ook naar mogelijkheden voor subsidies. Zo nodig kan worden gekeken of er met de banken voordelige projecthypotheken afgesloten kunnen worden voor de op stapel staande investeringen en dat tegen een rente die in verhouding tot de besparing op energie staat.
 
  • ,,Nes (H) en Akkrum-Oost van het gas af”
  • Donderdag 26 januari 2023, 20.00 uur De Lantearne
  • Opgave verplicht via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bij de foto: De wijk Boarnstee bij Nes (H) heeft de naam van het dorp inmiddels overgenomen. Rechts de woningen in Akkrum-Oost. Zicht vanuit een kraanbakje naast top van de mast van klipper De Hoop.

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Nog geen reacties.

(advertentie)