Akkrum.net

De nieuwe stroomkabel van de bakker is net aangesloten op het nieuwe transformatorstation aan de Mounedyk in Akkrum

De verzwaring van het stroomnet in het centrum van Akkrum had letterlijk meer voeten in aarde dan verwacht. Stroomkabels waren de afgelopen dagen van tevoren al uitgegraven, maar op sommige plekken was dat onvoldoende gebeurd. Medewerkers van het netwerkbeheerder Liander en aannemer Baas konden daardoor niet direct met het maken van nieuwe aansluitingen aan de slag. Nadat de betreffende kabels volledig waren vrij gegraven, konden de werkzaamheden op die plekken los.

Liander stelde de eindtijd van de stroomonderbreking in de loop van de middag drie keer bij. Aanvankelijk zouden de winkeliers en bewoners aan de Kleef en Buorren de hele dinsdagochtend zonder stroom zitten en rond half twee weer stroom hebben. Dat werd uiteindelijk zo’n beetje half vijf. Echte Bakker Marten Boonstra verkocht vlak na half elf alweer zijn eerste gebak. In de loop van de middag kregen ook andere winkeliers en bewoners weer stroom. Bouwmarkt Hubo werd rond 12.00 uur van de stroom afgesloten, terwijl dat volgens de aankondiging om 8.00 uur zou gebeuren. ,,Dat hiene wy graach witte wold, want dan hiene jo moarns de winkel noch iepen dwaan kind.’’

Grote klus
Voor netwerkbeheerder Liander was de netverzwaring in Akkrum een grote klus. Nieuwe en zwaardere kabels waren eerder al gelegd. Op zo’n tien verschillende plekken werden dinsdag de kabels gesplitst en opnieuw aangesloten.

Uit de slaap
Supermarkt Poiesz draait sinds eind december 2021 al op het verzwaarde stroomnet. Aanvankelijk was de winkel met al zijn vriezers en koelkasten op een drietal aggregaten aangesloten. Het lawaai zorgde ervoor dat de directe buren ‘s nachts niet konden slapen. Een zwaardere, stillere aggregaat voldeed evenmin. Reden voor Liander om de aansluiting van de Poiesz op het nieuwe transformatorstation aan de Mounedyk versneld aan te sluiten.

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Een medewerker van netwerkbeheerder splitst een stroomkabel. Netwerkbeheerder Liander is druk bezig met de verzwaring van het stroomnet.

Een medewerker van netwerkbeheerder splitst een stroomkabel. Netwerkbeheerder Liander is druk bezig met de verzwaring van het stroomnet.

Nog geen reacties.

(advertentie)