Akkrum.net

Drie verouderde schakelstations van de Gasunie bij Akkrum worden verwijderd. Ze bevinden zich onder de grond in een weiland aan de Leppedijk. Tegelijk wordt een deel van het ondergrondse netwerk vervangen. De transportleiding zelf wordt ook een eindje verlegd. De Gasunie neemt de maatregel voordat kleine, ongevaarlijke lekkages kunnen ontstaan. Het werk start begin 2024.

Het schakelstation bestaat uit onder andere afsluiters, waarmee de gasdoorvoer kan worden geblokkeerd. Het voordeel van het weghalen is dat minder onderhoud nodig is. Lekkages van kleine hoeveelheden gas worden voorkomen, waardoor er ook sprake is van een emissiereductie in de toekomst, aldus een woordvoerder van de Gasunie. ,,Die uitstoot willen we voorkomen.’’

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

 

Archieffoto 7 november 2006: Bij Akkrum wordt een begin gemaakt met het trekken van een 1,2 meter brede leiding van de Gasunie onder de vaarweg Kromme Knilles, het spoor en rijksweg A28. De gasbuis is een kleine kilometer lang en heeft een diepste punt van circa twintig meter. Met een gestuurde boring kan de Gasunie de buis precies op de plek krijgen waar ze wil. De buis loopt van Grijpskerk naar Wieringmeer.De 110 kilometer lange transportleiding loopt voor een deel onder het IJsselmeer door. De aanleg was nodig vanwege de groeiende internationale handel in gas. Omdat de gasreserves in de Noordzee slinkten, had Engeland heeft meer gas uit Slochteren nodig, waar zich het grootste gasveld ter wereld bevindt. De gaswinning daar is inmiddels vrijwel stilgeleged. De gasleiding vanaf Grijpskerk kostte 200 miljoen euro en was in 2007 klaar. De pijp onder de Noordzee was jaar later klaar en kostte 500 miljoen euro.Bij Akkrum wordt een begin gemaakt met het trekken van een 1,2 meter brede leiding van de Gasunie onder de vaarweg Kromme Knilles, het spoor en rijksweg A28. De gasbuis is een kleine kilometer lang en heeft een diepste punt van circa twintig meter. Met een gestuurde boring kan de Gasunie de buis precies op de plek krijgen waar ze wil. De buis loopt van Grijpskerk naar Wieringmeer.De 110 kilometer lange transportleiding loopt voor een deel onder het IJsselmeer door. De aanleg is nodig vanwege de groeiende internationale handel in gas. Omdat de gasreserves in de Noordzee slinken, heeft Engeland heeft meer gas uit Slochteren nodig, waar zich het grootste gasveld ter wereld bevindt. De gasleiding vanaf Grijpskerk kost 200 miljoen euro en is in 2007 klaar. De pijp onder de Noordzee is volgend jaar klaar en kost 500 miljoen euro.

Er is één reactie:

  • 'In de tekst in het archief staat 1,2 meter brede buis, werd daarmee de diameter bedoeld. Ik meende dat de diameter 90 centimeter was.

    Reactie redactie: De diameter is volgens opgaaf van de Gasunie 1,20 meter ofwel 48 duims.

    Gewijzigd op donderdag, 28 december 2023 17:13 door Alex J. de Haan.

(advertentie)