Akkrum.net

De vondst van vier skeletten tijdens werkzaamheden op de Tsjerkebleek in Akkum heeft voor uiteenlopende reacties op de sociale media geleid. Mensen verbazen zich er over dat op de eerdere begraafplaats een stroomkabel wordt gelegd. In vroeger jaren zijn op dat deel van het terrein ook al menselijke resten gevonden. Leiding- en kabellegger Baas BV ging in opdracht van netwerkbeheerder Liander om die reden onder begeleiding van een archeoloog van de Antea Group uit Heerenveen aan de slag. Conform de regels is het werk direct stil gelegd.

Liander en de gemeente - als bevoegd gezag - vragen provincie Fryslân en Monumentenzorg in een gesprek volgende week om advies over vervolgstappen. Mogelijk komt het transformatorstation nu op een andere locatie, maar de plek bij de haag van de begraafplaats was volgens de gemeente stedebouwkundig gezien de meest ideale. Bij het maken van de plannen waren alle partijen het daar over eens. Bij het transformatorstation komt ook de stroomkast voor de weekmarkt en evenementen.

Archeologisch onderzoek van bureau De Steekproef in Zuidhorn wees vorig jaar uit dat op de Tsjerkebleek alleen onder begeleiding van een archeoloog dieper dan dertig centimeter mag worden gegraven. De sleuf voor de nieuwe stroomkabel gaat tot ongeveer zestig centimeter. ,,Doe’t wy de fynst fan minslike resten diene, is it wurk fuortendaliks stillein’’, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Liander drong aan op overleg op korte termijn, omdat uitstel geen optie is vanwege de grote drukte rond werkzaamheden aan het Nederlandse stroomnetwerk. Het bedrijf denkt nog na over alternatieven. De gemeente wil daarin ook advies van deskundigen van de provincie. ,,It kin wêze dat it transformatorstatsjon op it plak komt wat wy yn gedachte hiene, mar miskien komt ek wol earne oars. Dat beprate wy nije wike.’’

Foto's: Noordoost.nl

Nog geen reacties.

(advertentie)