Akkrum.net

Met zijn bijzondere vrachtje passeert sleepbootschipper Thomas Haitsma op It Deel de Mellemolen bij Akkrum.

Thomas Haitsma uit Akkrum had zondag een bijzonder vrachtje met zijn sleepboot Reus. Hij vervoerde de metershoge kerstboom van een prijswinnende praalwagen van de Allegorische Optocht in Sint Nicolaasga.

De varende kerstboom van buurtvereniging De Grietman uit Sint Nyk trok op de Friese wateren volop bekijks. De boom is verkocht aan oud-Sint Nykster Jildou Veldstra, die helemaal gek van Kerstmis is. Ze wil de boom de komende kerstdagen in haar tuin in Vegelinsoord zetten. Op een geschakeld ponton van Knol Akkrum is het metershoge gevaarte vanuit de haven in Sint Nyk naar haar woning aan het Heerenveens Kanaal gevaren.

Onderweg keken automobilisten op de A6 verbaasd op. In Scharsterbrug stonden mensen met een kerstmuts op toen het konvooi passeerde. Pleziervaarders verlegden hun koers en surfers kwamen op de Snitsermar even langs om te kijken. ,,De minsken seagen harren de eagen út’’, vertelt echtgenoot Eddy Haven, die ook meevoer op de sleepboot Reus van vriend Thomas Haitsma. Het geschakelde ponton van Knol Akkrum was krap aan groot genoeg voor de enorme kerstboom.

Jildou Veldstra kreeg als trouw bezoekers van de Allegorische Optocht in Sint Nyk direct het idee om de kerstboom te kopen. Samen met haar vriendin Agatha Nota bezoekt ze de Merke al jaren. Ze zag de creatie voorbij komen en dacht: ,,Dy moatte wy yn ‘e tún hawwe’’. Een paar jaar geleden hadden ze een ijsbaan achter in de tuin, tijdens corona, voor familie, vrienden en buurtbewoners. ,,Dat dogge wy net wer, want wy ferstookten 270 liter diesel yn de 24 oeren om iis te krijgen. Dat is mei de hjoeddeiske prizen net leuk mear’’, aldus Haven. De kolossale kerstboom uit Sint Nyk wordt tot de kerst ingeseald.

Orchideeënhoeve
Eerder deze week brachten de bouwers van de buurtvereniging uit Sint Nyk de arreslee en rendieren, die ook op de praalwagen prijkten, naar de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest. Daar zijn ze in de decembermaand te bewonderen.

Foto's: Menno DIjkstra

230924 SIntNyk varendekerstboom 1 1000

Nog geen reacties.

(advertentie)