Akkrum.net

Het ponton met 116 bomen in 75 kisten van het Akkrumer Bosk is donderdag kort na 13.00 uur vanuit Leeuwarden vertrokken. Het laden nam meer tijd in beslag dan verwacht. Daarmee wordt de aankomsttijd in Akkrum ook later. ,,Het wordt niet voor zessen voordat we aankomen’’, vertelt Gretha Oost namens de initiatiefgroep. De bomen voor Akkrum zijn afkomstig uit het Bosk, dat tussen 7 mei en 14 augustus 2022 door de binnenstad van Leeuwarden wandelde.

Het varend Bosk gaat vanuit Leeuwarden over de staande-mastroute naar Akkrum. De vrijwilligers die meevaren, werd uitgezwaaid door de bedenker van Bosk, beeldend kunstenaar Bruno Doedens, en de baas van het bos, Nico Kelderhuis van de gemeente Leeuwarden. Ze namen met een groep ambtenaren en vrijwilligers van het Bosk-project afscheid van hun bomen.

Het ponton trok bij het laden direct al veel bekijks. Op de wal en vanaf het water schoten passanten foto’s en filmpjes van het bijzondere transport, dat toen nog in opbouw was. Een ploegje vrijwilligers uit Akkrum hielp bij de werkzaamheden. Schipper Jacob Kooistra van de Anne J zat zelf op een van de beide heftrucks, die werden ingezet. Vanaf de wal werden de kisten op de loopplank gezet, waarna de tweede heftruck op het ponton ze verder verplaatste.

Bij de foto:

Het 36 meter lange en tien meter brede ponton wordt door de 400 pk sterke Anne J van KB Maritiem uit Akkrum geduwd. Het kleine bootje ervoor, de KV 2, dient als boegschroef.

  • Gebruikers met een mobiel kunnen de app MarineTraffic downloaden op deze link
  • Kijk op deze link waar de Anne J en het ponton met de bomen nu zijn

Donderdag 18 augustus 2022

9.00 Snekertrekweg, einde Harlingervaart: laden bomen op ponton
ca. 13.00 uur: Vertrek Varend Bosk richting Akkrum via de staande-mastroute
20:00 uur Geschatte aankomsttijd Varend Bosk aan kade UT-wei bij Kooistra Jachtschilders.
(Tijden zijn om 17:20 uur geactualiseerd. Op dat moment voer het transport op het PM-kanaal ter hoogte van de Trijehûsterfeart ten noorden van Grou)
 

Foto's/video's: Bosk Akkrum/anderen

220818 Akkrum Bosk Leeuwarden laden passant

Nog geen reacties.

(advertentie)