Akkrum.net

Onverwachte uitval van bussen, te volle bussen, compleet lege bussen. Voor treinreizigers tussen Leeuwarden en Akkrum is het sinds maandag 17 juni 2024 soms sappelen. Ze moeten nog tot dinsdag 9 juli 2024 op de tanden bijten. De werkzaamheden op spoorwegemplacement in Leeuwarden zorgen ervoor dat er drie weken lang geen treinen tussen beide stations rijden.

Zonder enige aankondiging vielen donderdag 20 juni 2024 zes bussen uit. Passagiers en medewerkers van NS Reizigers, ProRai en de busbedrijven verbaasden zich er over. Het aantal is op zich betrekkelijk, omdat op elke trein – variërend van twee tot vier per uur – twee of drie bussen rijden, dus tientallen per dag.

Een chauffeur van Gibo Tours, die op een kleine stopbus zijn diensten rijdt, kan niet aangeven waarom de bussen pardoes en zonder opgaaf van reden uitvielen. De krapte aan collega’s kan er debet aan zijn, denkt hij. Het grote aantal bussen dat wordt ingezet past de touringcabedrijven momenteel helemaal niet. ,,We hebben in Nederland een groot tekort aan buschauffeurs en daarmee ook aan bussen en touringcars’’, vertelt de chauffeur.

Tientallen bussen en medewerkers
NS Reizigers heeft tientallen touringcars, autobussen, dubbeldekkers en kleine bussen ingehuurd om alle spoorklanten op hun bestemming te krijgen. ,,Het is echt een gigantische operatie, die nauwgezet uitgevoerd moet worden’’, vertelt de chauffeur. Reizigers vanuit het zuiden kunnen in Akkrum overstappen en verder reizen. Snelbussen rijden alleen tussen Leeuwarden en Akkrum, de stopbussen laten passagiers ook in Grou-Jirnsum uit- en instappen. Dat gaat niet altijd goed: een enkele passagier voor het dubbeldorp gaat in de snelbus zitten.

Tientallen medewerkers van NS Reizigers, ProRail en de busbedrijven wijzen de reizigers vanaf de eerste treinenloop rond vijf uur tot de laatste trein na twaalven de weg. Ze doen dat op het moment de bus voor het station arriveert, maar ook op de perrons. Een grote partytent en schaftketen staat er om bij regen te schuilen, mobiele toiletunits zijn ingehuurd.

Dikke complimenten en klachten
Voor treinreizigers geeft de busreis extra drukte en geroezemoes. Op de sociale media komen klachten voorbij maar ook dikke complimenten voor de wijze, waarop NS, Spoorwegbeheerder ProRail en de betrokken busbedrijven dit oppakken.

Mobiele in- en uitcheckpaal
Als gevolg van de inzet van bussen zijn passagiers gemiddeld een half uur extra reistijd aan kwijt. Ze kunnen in- en uitchecken bij een mobiele paal, die bij opstapplaats van de bussen staat. Bagage zoals koffers en tassen gaan in het ruim onderin de bus, Voor reizigers met fietsen, die naar de waddeneilanden gaan, rijden er speciale bussen met aanhangwagens. De bussen sluiten aan op de vertrektijd van de veerboten naar de eilanden.

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

240621 Akkrum station reizigerperbus 2 1000240621 Akkrum station reizigerperbus 1000240621 Akkrum station reizigerperbus inuitcheckpaal 1000

Nog geen reacties.

(advertentie)