Akkrum.net

De Friese documentaire 'Blaasmuzyk' van Murk-Jaep van der Schaaf uit Nes (H) is uitgeroepen tot beste regionale televisieprogramma van Europa. Een jury van Europese televisieprofessionals koos de film uit een totaal van 180 inzendingen. De documentairemaker nam de prijs, de Grand Prix CIRCOM, in het Poolse Poznan in ontvangst.

"Je ferwachtsje it net. Wy hiene der gjin momint op rekkene of hope dat wy dit winne soene", aldus eerste reactie van Van der Schaaf tegenover zijn opdrachtgever Omrop Fryslân. 'Blaasmuzyk' won eerder dit jaar al een Europese CIRCOM-prijs in de categorie Music and Arts. Nu heeft Van der Schaaf met de documentaire de algemene prijs binnengehaald. CIRCOM is de Europese vereniging van regionale omroepen, waarbij in totaal 209 stations zijn aangesloten. Al sinds 1990 reikt de organisatie in verschillende categorieën prijzen uit.

In de documentaire volgde Van der Schaaf het Nij Talint Orkest in de regio Bolsward. In de documentaire laat Van der Schaaf zien dat de toekomst van de blaasmuziekcultuur onder druk staat. Muziekverenigingen hebben al jaren last van een teruglopend ledental en moeite met het vasthouden van talentvolle jeugd. Het Nij Talint Orkest richt zich op volwassenen zonder muzikale ervaring, maar met een muzikale droom, de droom om ooit nog eens in een orkest te spelen.

Van der Schaaf filmde de documentaire alleen. ,,It wie in bytsje in one-manshow, wylst ik eigentlik wat in âlderwetske regisseur bin dy't graach mei talintearre minsken wurket’’, vertelde hij eerder aan de Omrop. De filmmaker was zo enthousiast over dit onderwerp, dat hij zelf de uitdaging aan ging. ,,As it goed fielt, moatte je der foar gean. Ik haw der mei hert en siel oan wurke en it is goed sa."

Foto's: Omrop Fryslân, Murk-Jaeop van der Schaaf - bron: Omrop Fryslân

240527 Nes MurkJaepvanderSchaaf priis

Nog geen reacties.

(advertentie)