Akkrum.net

Archieffoto: Controle op droogtescheuren op veendijken langs de Friese meren.

De waterkering langs de Peanster Ie bij Nes (H) heeft zulke grote scheuren dat reparatie noodzakelijk is. Wetterskip Fryslân gaat daar binnenkort mee aan de slag. Eerder waren op verschillende plekken al scheuren van meer dan dertig centimeter diep ontdekt. Het is de enige locatie in Friesland waar direct maatregelen moeten worden getroffen. De situatie op de dijken langs de Tsjûkemar, het Sleattemer Mar en de Fluessen is nog niet zo nijpend.

De tweede inspectieronde van de 100 kilometer aan veendijken is deze week van start gegaan. Op 26 plekken is gecontroleerd of schades die bij de vorige inspectie zijn geconstateerd zijn toegenomen, afgenomen of gelijk gebleven. Bij de eerste inspectie zijn ondiepe scheuren en schade aan het gras in de vorm van droge of kale plekken. Tot dusver zijn deze schades gelijk gebleven, aldus Wetterskip Fryslân.

Het waterschap laat sinds begin deze maand water vanuit het IJsselmeer in de Friese boezem en polders stromen om de waterstanden op peil te houden. De komende dagen blijft het nog droog, waarna er vanaf maandag neerslag wordt verwacht. Naar schatting gaat er volgende week 45 millimeter regen vallen.

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Nog geen reacties.

(advertentie)