Akkrum.net

Uitbater Rolf van der Veer in een volle Kromme Knilles

Smoordruk was het zaterdag in eetcafé Kromme Knilles in Akkrum. De hele dag waren alle tafels bezet, terwijl dat volgens de coronaregels niet mocht. De opening gold een protest tegen de lockdown, die volgens de uitbater Rolf van der Veer veel te streng is.

Kromme Knilles was de enige deelnemer aan het horecaprotest in Akkrum. Bar-bistro Het Cooperhuis, eetcafé De Cleef en hotel-restaurant Goerres hielden de deuren gesloten. In overleg met de gemeente Heerenveen en de afdeling Heerenveen van de Koninklijke Horecabond Nederland (KHN) gingen in de hele gemeente veel horecabedrijven zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur toch open.

Met de semi-illegale opening, waarvoor de gemeente volgens afspraak geen boetes zou uitdelen, wil Kromme Knilles een statement afgeven. Rolf van der Veer: ,,It is genôch west. Juster hiene wy noch eefkes de stille hoop dat wy as horeka iepen koene, mar op ’e nij moatte wy de doarren ticht hâlde. Dat is ús rau op it dak fallen. Dat foel ús o sa ôf’’.

Direct in de ochtend was het al druk, vertelt Rolf van der Veer. Een groep van tien Akkrumers kwam – ter ondersteuning van het protest – een kopje koffie drinken. Ook familieleden kwamen langs, gasten van bungalowpark Tusken de Marren en veel Akkrumers. Ze mochten uitsluitend op afspraak en met een coronatoegangsbewijs een bezoek aan Kromme Knilles brengen. Uitbaatster Lena Mud en dochter Tirza, die in de bediening zaten, moesten meerdere gasten teleurstellen. ,,We hawwe gewoan gjin plak mear.’’

De reacties van de gasten waren louter positief en enthousiast. ,,De minsken seine ek dat se hiel graach der wer op út woenen en dat se it útgean misse’’, vertelt Lena Mud. De keuken zelf was beperkt open. Dineren lukte niet vanwege de sluitingstijd om 17.00 uur, maar de lunch was geen probleem.

De Akkrumer horecauitbaters deden aan het protest mee omdat de jongste en tot nu toe strengste lockdown ,,al de tredde kear is dat we slute moatte. Wy binne no sûnt 19 desimber ticht. Op himsels giet it wol, mar mentaal is it dreech, hiel dreech’’, zegt Van der Veer. Hij is blij met de morele steun van zijn gasten. ,,Echt super’’.

Snackbars
De beide snackbars in Akkrum bleven zaterdag voor eters gesloten. De eigenaren kozen ervoor om duidelijkheid voor hun klanten te scheppen: afhalen kan wel, maar in de zaak opeten niet. Arnold Kloen van snackbar Smik & Smak heeft relatief al weinig eters in de zaak. Zo’n 95 procent is afhaal. Toch moest medewerkster Elisabeth Galama klanten teleurstellen en wegsturen.

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Arnold Kloen opende het eetgedeelte van zijn snackbar niet tijdens de horecaprotestdag: ,,We hebben 95 procent afhaal''.

Smoordruk was het zaterdag in eetcafé Kromme Knilles in Akkrum. De hele dag waren alle tafels bezet, terwijl dat volgens de coronaregels niet mocht. De opening gold een protest tegen de lockdown, die volgens de uitbaters Rolf van der Veer veel te streng is. Kromme Knilles was de enige deelnemer aan het horecaprotest in Akkrum. Bar-bistro Het Cooperhuis, eetcafé De Cleef en hotel-restaurant Goerres hielden de deuren gesloten. In overleg met de gemeente Heerenveen en de afdeling Heerenveen van de Koninklijke Horecabond Nederland (KHN) gingen in de hele gemeente veel horecabedrijven zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur toch open. De beide snackbars in Akkrum bleven zaterdag voor eters ook gesloten. De eigenaren kozen ervoor om duidelijkheid voor hun klanten te scheppen: afhalen kan wel, maar in de zaak opeten niet. Arnold Kloen van snackbar Smik & Smak heeft relatief al weinig eters in de zaak. Zo’n 95 procent is afhaal. Toch moest medewerkster Elisabeth Galama klanten teleurstellen en wegsturen.

Nog geen reacties.

(advertentie)