Akkrum.net

Sleepbootdagen 2022 heeft dit weekend zijn eerste editie beleefd, maar de organisatoren hebben besloten volgend jaar ook alvast een datum te prikken: 8, 9 en 10 september. Alle betrokken partijen vinden het evenement voor herhaling vatbaar. Na volgend jaar wordt het evenement elke twee jaar georganiseerd.

De drie dagen in de kolk bij de spoorbrug in Akkrum verliepen voortreffelijk. Op het moment dat de organisatie vrijdagochtend haar eigen boten afmeerde, lag er al een tweetal schepen, die donderdag waren gearriveerd. Vanwege het verwachte aantal schepen werd de T-steiger verlengd met behulp van de Doutzen, een ponton van rond de twintig meter.

De opbouw van de entourage voor het evenement vergde ook de nodige inzet: de kade kreeg stroomvoorzieningen, er werden lampjes opgehangen, de kade werd met Fryske beachvlaggen versierd en natuurlijk krijgen de doeken met logo’s van sponsoren een mooi plekje op de kade. In de loop van vrijdagochtend werd het direct al drukker in Akkrum. Steeds meer sleepboten arriveerden en de organisatie hielp bij het positioneren van de boten aan de kade. Zorg was dat de doorvaart voor recreatievaart behouden bleef.

Luid getoeter: schippershond rent Akkrum in
De vrijdagavond lieten de schippers hun boten met verlichting van de fraaiste kant zien. Vrijwel alle boten waren van verschillende soorten lampjes voorzien, een prachtig gezicht. Het was gezellig druk toen het officiële startsein van Sleepbootdagen Akkrum 2022 gegeven. Een oorverdovend getoeter van scheepshoorns liet de bezoekers en inwoners van Akkrum en Nes weten dat de Sleepbootdagen 2022 waren begonnen.De hond van een van de schippers schrok zich een hoedje en spurtte vanaf de boot over het ponton en de steiger de straat op. De eigenaar vond hem even later voor het station.
 

Direct zaterdagochtend al was het lekker druk op de kade. De schippers toonden zich als goede gastheren. De bezoekers van het evenement mochten een kijkje aan boord nemen, waar de koffie al klaar stond. De gasten lieten zich uitvoerig over de varende monumenten en andere slepers en duwers informeren.

Trekproef: een spektakel
De trekproef met opduwers zaterdagmiddag was een spektakel op zich. De boten trokken aan een unster, een geijkt apparaat dat het aantal getrokken kilo’s meet, en probeerden zo de uiterste kracht van de boot te meten. Na afloop werd het aantal kilogram per pk berekend. Uitslag van de trekproef was als volgt: 1 Alderferskuorrendst (Pieter Bosma), 18 pk, 345 kg, 19,1 kg/pk; 2. Res Nova (Sander Kamminga), 26 pk, 370 kg, 14,2 kg/pk; 3. Swetser (Frerik Samplonius uit Akkrum) 20 pk, 245 kg, 12,25 kg/pk.
 

’s Avonds stond er voor de bemanning van de sleepboten een buffet in Eetcafé Kromme Knilles klaar. Zondagochtend was de organisatie alweer vroeg in de weer met de voorbereidingen voor de katerkoffie. Op de Doutzen stonden koffie, thee en oranjekoek klaar voor de schippers en hun gezin. Daarnaast kreeg de eigenaar van ieder deelnemend schip een messing plaatje van Sleepbootdagen Akkrum 2022.

Foto's: Sleepbootdagen Akkrum/ Noordoost.nl/Alex J. de Haan

220910 Akkrum Sleepbootdagen sfeer

Frerik Samplonius uit Akkrum met zijn Swetser werd tweede in de trekproef.220910 Akkrum Sleepbootdagen trekproef 2 1000220910 Akkrum Sleepbootdagen trekproef 1000

Sfeer lichtjes

 

Nog geen reacties.

(advertentie)