Akkrum.net

,,Mensen van voorbij, herdenken op een manier die bij je past.’’ Op een meer dan sfeervolle Tsjerkebleek, in de Terptsjerke en de Lantearne Tún vierden inwoners van Akkrum en Nes de van oorsprong katholieke gedenkdag Allerzielen. Stil staan bij het verlies van een geliefde. ,,Voor wie steek jij een kaarsje aan?’’ was de vraag, waarop een grote groep jongeren en ouderen in stilte antwoord gaf.

Vijfhonderd waxinelichtjes – met ledlicht – versierden de Tsjerkebleek en de routes naar de gedenkplekken op en rondom de Terptsjerke. Vuurkorven, verlichte borden met gedichten en teksten, wapperende linten in de wind. In het licht van de maan wandelden bezoekers langs de route.

Orgelmuziek en gedichten klonken in de kerk, zware bastonen waaierden uit over de Tsjerkebleek en een sfeervol optreden van zangcoach Annerike van de Straat uit Akkrum met haar leerlingen in De Lantearne Tún vermengden zich met tranen, die op sommige momenten over de wangen rolden. Waar nodig konden mensen in gesprek met dominee Johannes van der Meer, die zich op een bank bij een vuurkorf op de Tsjerkebleek had geposteerd.

Mensen konden op verschillende plekken hun verhaal en gedachten kwijt. Pen en papier lagen klaar op met kaarsen verlichte tafels. Houten bootjes met waxinelichtjes konden in de Trigreppel te water worden gelaten. In de mast wapperde een papieren wimpel, waar bezoekers een tekst op konden schrijven: ,,Voor pake Sint Nyk, voor beppe Baukje, voor omke Hein, foar Heit.’’ De bootjes dobberden met de wind mee naar een speciaal voor deze gelegenheid gemaakt haventje.

De organisatoren waren blij met de enthousiaste reacties van de bezoekers, die zich in superlatieven over de sfeervolle aankleding van het Allerzielen-terrein uitlieten. De Allerzielen-herdenking werd op touw gezet door Doarpsbreed Helpt, het samenwerkingsverband van Plaatselijk Belang, de Protestantse Gemeente Akkrum, Raad van Kerken Akkrum-Nes en Doarpskeamer ED.

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

221102 Akkrum Allerzielen 1 1000

221102 Akkrum Allerzielen 3 1000

221102 Akkrum Allerzielen 4 1000

221102 Akkrum Allerzielen 5 1000

221102 Akkrum Allerzielen 6 1000

221102 Akkrum Allerzielen 8 1000

221102 Akkrum Allerzielen 9 1000

221102 Akkrum Allerzielen bootjes 1000

221102 Akkrum Allerzielen tekstschrijven 1000

outen bootjes met waxinelichtjes konden in de Trigreppel te water worden gelaten. In de mast wapperde een papieren wimpel, waar bezoekers een tekst op konden schrijven: ,,Voor pake Sint Nyk, voor beppe Baukje, voor omke Hein, foar Heit.’’ De bootjes dobberden met de wind mee naar een speciaal voor deze gelegenheid gemaakt haventje.

221102 Akkrum Allerzielen Tsjerkebleek 1000

2 reacties:

  • Hoewel vuurkorven erg sfeervol zijn verspreiden ze enorme hoeveelheid fijnstof en kankerverwekkende stoffen als benzeen, benzo (a)pyreen en pak's. Het lijkt wel het nieuwe roken maar dan veel erger. Meldpunt Rookoverlast krijgt vele meldingen binnen waarin mensen geen rekening met elkaar houden. Bijvoorbeeld afval verbranden in HOUTKACHELs. Meldpunt Rookoverlast: 0513-226064. 

(advertentie)