Akkrum.net

Het is nog erg onzeker of er deze week op de ijsbaan in Akkrum kan worden geschaatst. Pas als alle omstandigheden meezitten, kunnen de leden van IIsklup Foarút de ijzers op zijn vroegst donderdag onderbinden. ,,Mar we moatte noch sjen of dat ek it gefal is’’, zeggen voorzitter André Tanis en bestuurslid Erik Jonker.

De beide bestuursleden rekenen er niet op dat er geschaatst kan worden. De temperaturen stijgen donderdagmiddag naar vier graden boven nul en dat is allesbehalve bevorderlijk voor de ijsaangroei, zeggen ze. Na de eerste nachtvorst lijkt het hard te gaan. Een inspectie zondagavond leerde dat er nog geen ijs lag. Maandagochtend rond negen uur was de hele ijsbaan al bedekt met een laag van een centimeter. In principe zou de voorspelde vorst tot en met donderdag voldoende kunnen zijn, maar dan moet de temperatuur de komende dagen niet boven nul komen. Dat doet het volgens de verwachtingen wel.

Gras gekortwiekt
In de aanloop naar het winterseizoen hebben de bestuursleden van IIsklup Foarút er alles aan gedaan om klaar te zijn voor de nieuwe vorstperiode. De schapen hebben tot eind oktober 2023 de tijd gehad om het gras te kortwieken. De sprieten komen nu niet boven de ijsvloer uit. In november zijn de schuiven dichtgezet om het regenwater vast te houden. Begin december is de baan onder water gezet.

Water over de dijk
De toevloed van regenwater was de afgelopen dagen zo groot dat de oostenwind het water over de dijk stuwde. Met het openzetten van de westelijke schuif dit weekend is in zeven uren tijd het water zo’n drie tot vier centimeter gezakt. Desondanks staat het peil op de ijsbaan nog zo’n twintig centimeter hoger dan andere jaren.

De ijsvloer zelf is hard, donker en glad. Sneeuw wordt niet voorspeld en dat is voor de aangroei en kwaliteit van het ijs alleen maar gunstig, aldus Tanis en Jonker. Om grote groepen mensen veilig te laten schaatsen is een laag van 10 centimeter nodig. Die dikte kan meestal na 3 á 4 dagen matige vorst worden bereikt. Of dat er in zit is met de huidige voorspellingen nog erg onzeker.

Fundag Elfstedenhal
Leden van IIsklup Foarút kunnen tijdens de FamilieFundag op zondag 28 januari 2024 in elk geval de schaatsen onderbinden. Op vertoon van hun ledenkaart kunnen ze van 12.00 tot 16.30 uur naar binnen. Twee bestuursleden vangen hen bij de ingang op en betalen dan de entreekosten. Muts en handschoenen zijn verplicht.

Foto's: Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Na een nacht vorst ligt er een ijsvloer van een centimeter dikte op de ijsbaan in Akkrum. Voorzitter André Tanis (links) en bestuurslid Erik Jonker bekijken het resultaat, dat ze met tak en al hebben opgevist.230108 Akkrum ijsbaan AndreTanis ErikJonker 1000André Tanis (rechts) haalt takken uit het bevroren ijs.240108 Akkrum ijsbaan prepareren 1000

Nog geen reacties.

(advertentie)