Akkrum.net

Ypie Engelsma uit Akkrum zou in het dorp contant geld pinnen, maar komt tevergeefs

Een storing van de Geldmaat in het centrum van Akkrum leidt tot een run op contant geld bij de plaatselijke Poiesz-winkel. Het filiaal heeft het maximum te pinnen bedrag aan de servicebalie inmiddels verlaagd van 200 tot 150 euro. De eigen geldautomaat, die dagelijks met de opbrengst uit de winkel wordt bijgevuld, is sinds ruim anderhalve week elke ochtend binnen een paar uur leeg.

,,Rûn de middei is it papierjild skjin op’’, vertelt bedrijfsleider Hendrik Toonstra. In zijn 36-jarige loopbaan bij de grootgrutter uit Sneek heeft hij het zo gek nog niet eerder meegemaakt. Hij neemt maandag met collega-bedrijfsleiders in de provincie op met de vraag of zij eventueel papiergeld kunnen missen. Elk Poiesz-filiaal kan bij het hoofdkantoor in Sneek eenmaal in de twee weken een bestelling doen om de eigen geldautomaat weer volledig gevuld te krijgen. Voor de Akkrumer vestiging komt dat momenteel ongelukkig uit. Pas maandag over een week zal de eigen automaat weer volledig gevuld zijn.

De krapte aan contant geld vloeit voort uit het feit dat de meeste boodschappen met de pinpas worden afgerekend. ,,We krije út de winkel wol wat kontant jild binnen, mar dat binne gjin grutte bedragen mear.’’ Voor het pinnen aan de servicebalie rekent de Poiesz geen kosten. Banken willen dat alsnog nog wel eens doen als niet bij de eigen automaat geld wordt gehaald.

Geldmaat
Het grillige gebruik van contant geld is een van de redenen dat de Geldmaat in het dorp al bijna twee weken buiten gebruik is. ,,Het is lastig om de planning voor het vullen van opnameautomaten en het legen van stortautomaten daarop af te stemmen’’, aldus Geldautomaat in een verklaring. De deelnemende banken ABN AMRO, Rabobank en ING hebben tegelijkertijd te maken met de gevolgen van coronamaatregelen en helaas ook uitval van personeel door coronabesmettingen. In meerdere plaatsen, zoals de afgelopen week ook in Joure, staat een Geldmaat daarom langer of sneller buiten gebruik.

Bedrijfsleider Toonstra van de Poiesz zegt dat hij graag eerder had gehoord dat de Geldmaat in het dorp buiten dienst werd gesteld. Met de bestelling van contant geld voor de eigen pinautomaat in de winkel had hij daar dan rekening kunnen houden.

Foto's Noordoost.nl/Alex J. de Haan

Een storing van de Geldmaat in het centrum van Akkrum leidt tot een run op contant geld bij de plaatselijke Poiesz-winkel. Het filiaal heeft het maximum te pinnen bedrag aan de servicebalie inmiddels verlaagd van 200 tot 150 euro. De eigen geldautomaat, die dagelijks met de opbrengst uit de winkel wordt bijgevuld, is sinds ruim anderhalve week elke ochtend binnen een paar uur leeg.Bijna twee weken al laat het scherm van de Geldmaat in het centrum van Akkrum zien dat de pinautomaat "tijdelijk buiten gebruik" is.

Nog geen reacties.

(advertentie)